Матуранти Војне гимназије у Острогу

Протеклог викенда, ученици 4. разреда Војне гимназије, посетили су Соко град, Морачу, Милешеву и Острог. То је било завршно поклоничко путовање најстаријих ђака ове цењене школе, чијим доласком у Војну гимназију 2007. год. заживела је и православна веронаука која је из године у годину заслужено добијала на значају у свеукупном васпитно-образовном систему будућих српских официра.

Његово Преосвештенство епископ хвостански Атанасије, викар Патријарха српског и председник Одбора за верску наставу, служио је у петак поподне молебан за срећан пут војним матурантима у храму Св. архангела Гаврила. Владика њих најбоље и познаје, с обзиром да их је много пута протеклих година благосиљао на разна ходочашћа, Свету Гору, Крф и ''Плаву гробницу'' Студеницу и др. Пут у Острог је упорним залагањем Владике и његових сарадника у Одбору, организован као знак благодарности и радости због напретка на пољу духовности који су ови момци постигли. То им је владика Атанасије у својој беседи и рекао.
Благословом епископа шабачког Лаврентија, ученици су преноћили у прелепом манастиру Св. Владике Николаја Велимировића на Соколу. Старешина ове светиње, јереј Зоран им је показао храм, музеј владике Николаја и једну од само три сачуване војне заставе, које је руски цар као подршку даривао Карађорђевим устаницима.

После дугог пута, војни матуранти су стигли до манастира Мораче у којем су се поклонили моштима Св. свештеномученика Харалампија.

Касно увече је коначно угледан и манастир Острог. Иако уморни, с благословом владике диоклијског Јована, отишли су до горњег манастира да се поклоне Светитељу. У недељно јутро је у доњем манастиру служена свечана архијерејска Литургија, коју је предводио владика Јован. Ученици, који су се припремали, причешћем су употпунили своје учешће у литургијском сабрању. За богатом трпезом, владика Јован је поздравио драге госте и поклонио им књигу и цд о Литургији. После ручка, будући официри су још једном отишли да се поклоне моштима Св. Василија, а успут су се поклонили и рукама Св. мученика Станка.

На повратку у Београд, свештенство Милешевске епархије, а са благословом владике Филарета, дочекало је у овој древној светињи цењене госте. Пред чудесном иконом Белог анђела, питомци су отпевали песму о васкрсењу Христовом. Поклонили су се гробном месту Св. Саве и деловима моштију првог српског архиепископа. На крају су домаћини богатом трпезом укрепили путнике.
Матуранте су на овом путовању пратили, њихов вероучитељ Јован Бабић, мајор Десимир Милићевић, мајор Милоје Илић и Горица Ђаковић-Дорошки, разредни старешина у једном од одељења матураната.