Матурирала тринаеста генерација фочанских богослова

Матурирала тринаеста генерација фочанских богослова
Матурирала тринаеста генерација фочанских богослова
Матурирала тринаеста генерација фочанских богослова
Матурирала тринаеста генерација фочанских богослова

Свечано уручење диплома свршеним богословима тринаесте генерације фочанских богослова

У суботу, 8. јуна 2013. гоине, одмах после одслужене свете Литургије, у школском храму је обављено свечано уручење диплома свршеним богословима 13. генерације фочанских богослова. У присуству родитеља, професора и пријатеља школе, Свједочанства је подијелио др Зоран Ранковић, ванредни професор Православног богословског факултета  Универзитета у Београду - изасланик Светог Архијерејског Синода.

У школској трпезарији за све госте је уприличен свечани ручак, на којем је, традиционално, говорио један од матураната – Дејан Крстић, који је у свом обраћању указао на најважније моменте који су обиљежили њихово петогодишње школовање.

Разредни старјешина проф. Никола Ковач такође је у неколико реченица подсјетио на прве дане уписа када је неколико ученика одмах пројавило своје таленте у учењу, раду и спорту, што је касније и обиљежило њихов рад. Коначни успјех - 22 свршена богослова, од којих је петнаест било одличних, најбољи је показатељ квалитета ове генерације.

Ректор Богословије архимандрит мр Лазар (Лазаревић) обратио се свршеним богословима са поруком да у даљем свом школовању никада не забораве установу из које су понијели основна теолошка знања. Отац Лазар је, између осталог, рекао: "Желио бих да се скупа присјетимо ријечи Исуса Навина из Старог Завјета када је био пред Обећаном земљом коју је том приликом добио, а које гласе: Иди, буди слободан и храбар! Ми вама поручујемо: будите слободни и храбри у вашој будућности, будите слободни и храбри пред свим изазовима које пред вас живот буде постављао, будите слободни и храбри у изучавању Јеванђеља Христовог, будите слободни и храбри у љубави и отворености према другима, будите слободни и храбри у изграђивању и служењу Цркви! Ви сте завршили ову школу, али ви остајете њени вјечити ђаци и њени чланови - примјерни чланови на које ћемо ми указивати млађим генерацијама да буду као ви и да слиједе ваш примјер, да буду одговорни као ви, да буду вриједни као ви и да буду марљиви попут вас. Због тога ја вјерујем у вас, и ако могу тако да кажем, не бринем се за вашу будућност, јер ћете ви удвостручити сав труд који сте до сада показали. Врата ове школе су увијек отворена за вас у увијек на вас чекају!"

Изасланик Светог Архијерејског Синода проф. др Зоран Ранковић захвалио је на гостопримству похваливши успјех ове генерације богослова.

На крају, уз неколико пјесама из грла младих теолога, завршен је ручак и испраћена још једна генерација ове школе.

Никола Ковач, проф.
разредни старјешина

Извор: http://www.bogoslovija.org/ser/vijesti/index.php?id=196