Међуцрквени савет аустријских цркава

У понедељак, 27. маја 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј учествовао је у раду редовне седнице Извршног одбора Савета цркава Аустрије, која је одржана у обновљеним просторијама Владичанског двора у Бечу (Veithgasse 3).

Седницу је водио председник Савета суперинтендент Томас Хенефелд, док је епископ Андреј у својству потпредседника поднео извештај о многобројним међуцрквеним делатностима у организацији православних црквених јединица широм Републике Аустрије. Такође, током седнице, анализиран је рад Скупштине савета која је одржана у априлу ове године у Бечу. Суперинтендент Хенефелд је, у име свих присутних, срдачно захвалио епископу Андреју на подршци и на позиву да се следећа Скупштина Савета аустријских цркава одржава у октобру управо у Владичанском двору.

Савет цркава Аустрије постоји још од 1958. године и тренутно обухвата следећих 16 цркава: Римокатоличку, Старокатоличку и Англиканску цркву, Коптску, Сиријску, Етиопску и Јерменску апостолску цркву, Евангеличку и Реформатску цркву, Баптистичку и Методистичку цркву, Грчку, Руску, Румунску, Бугарску и Српску Православну Цркву, док известан број других институција и организација има статус посматрача. Портпарол Савета цркава Аустрије је члан реномиране фондације Про Оријенте, проф. Ерих Лајтенбергер из Беча.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска