Међугорје: Папа ће се изјаснити на јесен

Комисија за догматска питања привела крају своје истраживање о аутентичности јављања Госпе

Ватикан, 28.6.2015. – Папа Фрања ће се  после лета изјаснити о наводним јављањима Пресвете Богородице („Госпе“) у Међугорју. Ово је изјавио пртпарол Ватикана Фредерико Ломбарди овог викенда. Он је потврдио и то да Конгрегација за догматска питања, на чијем  челу је префект кардинал Герхард Лудвиг Милер,  још није одржала скупштину по овом питању. Такозвана "feria quarta" проследиће папи после саветовања своје „виђење ствари“ у комисијском извештају о Међугорју, и папа ће онда донети свој суд.

Комисија за догматска питања је већ 2010. године оформила комисију која би требало да испита наводни феномен Међугорја. Комисијом птредседава некадашњи кардинал викар Камило Руини. У овом телу су чланови више кардинала, бискупа и стручњака по догматским питањима. „Обавили су значајан  посао,“ изјавио је папа Фрања на конференцији за штампу пред само напуштање Сарајева пре три недеље.

 Са пресудом папином не може се рачунати у јесен. Већ раније папа се скептички изражавао о наводним Госпиним јављањима у Херцеговини. Па и сами „видеоци“ наводе да им се Госпа јављања  редовно у одређено време дана и преносила поруку. Марија није „поштарка“, коментарисао је папа у новембру 2013. г.  Почетком јуна он је овом феномену порицао хришћански идентитет.

Иначе, у Међугорју је долазило до наводних јаваљања Богородице почев од 24. јуан 1981.г.  Шесторо деце су тада известили како им се Богордица лично јавила док су напасали овце. Јављања се, тобож, догађају и надаље одраслим „видеоцима“, тако да сваке године ово место привлачи велики број поклоника.

Извор: Катпрес (превод Р.Ракић)