Међународна духовна академија Свети Јевстатије Превлачки

Са радошћу и благодарношћу Богу обавјештавамо вас да ће се у периоду од 23. фебруара до 1. марта 2020. године одржати друга по реду Међународна духовна академија Светог Јевстатија Превлачког на простору манастира Михољска Превлака.

Овогодишња зимска академија организује се у сарадњи са Одјељењем за младе Московске Патријаршије. Учесници академије ће академију обогатити посредством предавања и разговора из угла различитих дисциплина: теологије, философије, историје, књижевности, психологије, иконологије, музике итд. 

Тема овогодишње академије биће: Православно хришћанство у духовној кризи времена.

Основна замисао организатора је да у времену изражене духовне кризе, посредством предавања врло еминентних предавача и разговора са присутнима, укаже на путеве којима се долази до Смисла/Логоса (код великог броја данас помраченог или изгубљеног), превасходно посредством увођења у начела православне хришћанске просвећености. Отуда би предложени приступ имао најприје педагошки циљ духовног уздизања, васпитања и развоја личности, до чега нам је у овом времену нихилистичких искушења посебно стало.

Учесници академије ће тај циљ покушати остварити посредством предавања и разговора из угла различитих дисциплина: теологије, философије, историје, књижевности, психологије, иконологије итд. Напомињемо да ће се академија одржати у просторима древног манастира Светог арханђела Михаила на Превлаци, који је свети Сава Немањић 1219. године установио као сједиште Зетске епископије, и у коме ће учесници бити смјештени за вријеме трајања скупа.

Извор: Манастир Светог арханђела Михаила на Превлаци