Међународна конференција Српске православне омладине

У Источној Илиџи је од 16. јуна 2015. године до 20. јуна 2015. године одржана Прва међународна конференција српске православне омладине под називом „Само слога Србина спасава“. Конференција је окупила учеснике из свих крајева, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе. Бијељину и Епархију зворничко- тузланску представљале су Јелена Андрић и Милица Игњатов.

Циљ Прве међународне конференције српске православне омладине под називом „Само слога Србина спасава“ био је јачање јединства српског народа, његовање српског језика и очување вјерског и националног идентитета међу младима, независно од мјеста њиховог живљења и боравка.

Током четири дана конференције млади су имали прилику да се на предавањима упознају и да разговарају о српском језику, култури, историји и традицији. Предавачи на овој конференцији су били проф. др Миланка Бабић, декан Филозофског факултета у Палама, доц. др Биљана Самарџић, затим професори са Богословског факултета у Фочи др Дарко Ђого,  др Владислав Топаловић, др Милан Радуловић као и др Саша Шољевић из Богословије Светог Петра Дабробосанског.

Поред предавања, млади су посјетили Саборну цркву, Стару Српску православну цркву и Деспића кућу у Сарајеву, те у Херцеговини манастире Житомислић и Тврдош, Херцеговачку Грачаницу и Саборну цркву у Требињу.

Организатор конференције је Српска православна црквена општина которачка у Добрињи у Источној Илиџи.

Извор: Епархија зворничко-тузланска