Међународни Божићни фестивал духовне музике

Традиционални Божићни фестивал духовне музике трећи пут окупља у Московском међународном дому музике хорове из најпознатијих храмова и манастира свијета, саопштио је умјетнички руководилац форума, диригент Владимир Спиваков на конференцији за штампу одржаној у агенцији Итар Тас. Ове године фестивал ће се одржати од 9. до 24. јануара 2013. године.

За вријеме Божићних празника у Москви ће наступати хор светог благовјерног кнеза Александра Невског из Софије (Бугарска), хор Кијево-печерске лавре, дјачачки хор манастира Монсерат из Италије, Московски синодални хор Сретењског манастира, Хор московског Даниловског манастира.

Међу дјелима која ће се чути на фестивалу су: Божићни ораториј Митрополита волоколамског Илариона и духовне композиције католикоса Патријарха све Грузије Илије Другог.

Фестивал који је уприличен за Божић, први пут је организован прије двије године. Умјетнички руководиоци – предсједник Московског међународног Дома музике, члан Патријарашког савјета за културу Владимир Спиваков и предсједник Одсјека спољних црквених  веза Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион, замислили су га као духовно-просвјетитељски форум који помаже свима заинтересованим за умјетност да сазнају више о хришћанским музичким традицијама и да учествују у радости празника Божића.

Извор: Митрополија црногорско-приморска