Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

Сектор за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике Владе Републике Србије саопштава да ће свечаним концертом под називом ``Дарови љубави``, 9. новембра 2009. године у 20.00 часова у Народном позоришту у Београду, у Републици Србији бити обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, као и 71. годишњица ``Кристалне ноћи``. Радио телевизија Србије директно ће преносити централну државну манифестацију.

Током централне државне церемоније присутним српским и страним званичницима, као и српској јавности, обратиће се министар спољних послова у Влади Републике Србије Вук Јеремић.

Церемонији ће присуствовати учесници Шпанског грађанског рата из Србије, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели холокауста, носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст, високи представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Војске Србије, председник Владе Републике Српске Милорад Додик, представници дипломатског кора у Србији,  Јеврејске заједнице у Србији, верских заједница, као и великог броја научних института, музеја, архива и друге угледне личности из области културе, науке и образовања.

Организатор централне државне церемоније је Министарство рада и социјалне политике Владе Републике Србије. 

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце. Тај догађај - познат као Кристална ноћ - сматра се симболичним почетком Холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

Извор: Министарство рада и социјалне политике - Сектор за борачко-инвалидску заштиту