Међународни Дан детета у Ваљеву

Међународни Дан детета у Ваљеву
Међународни Дан детета у Ваљеву
Међународни Дан детета у Ваљеву
Међународни Дан детета у Ваљеву

Група ентузијаста под покровитељством о. Радомира, духовника ваљевске болнице, и директора ЗЦ Ваљево г. Илије Трипковића осмислила су програм посета забавног и образовног карактера најмлађим пацијентима ваљевске болнице.

А који дан би био приличнији да се започне ова акција од Међународног Дана детета.

УН су програсиле 20. новембар за Међународни дан детета 1954. године и од тада се он обележава у свету на различите начине. Ми смо га у Ваљеву обележили у хришћанском духу -бригом и старањем о онима којима је то најпотребније, а то су наши најмлађи пацијенти. Тако су јуче сва одељења, где се лече малишани врвела од звукова дечјег жагора, песме и гитаре.

Позиву о. Радомира одазвао се Његово Преосвештенство Епископ г. Милутин и у пратњи ђакона о. Силуана Мракића заједно је са групом волонтера провео цело поподне са малим пацијентима и њиховима породицама. Владика је малишанима смештеним на Педијатрији, Дечијој хирургији, Оториноларингологији, Интензивној нези и Инфективном одељењу, као и мајкама у Породилишту даровао крстиће из Јерусалима, уз топле очинске речи подршке деци за оздрављење, а мајкама за брз опоравак и здравље њихових беба.

Познати позоришни глумац, наш Ваљевац Игор Илић, својом вештином измамио је осмехе како на лицима малих пацијената тако и на лицима њихових мајки, медицинског особља, владике Милутина и свих присутних. У опуштеној атмосфери и уз звук гитаре сви су запевали по неки стих из дечијих песама. Маринко Лугоња, обучен као чувени сликар из Недођије, нацртао је деци на поклон омиљене јунаке из цртаћа, док је попадија анимирала све присустне да заједно запевају и заиграју дечије песмице из Аустралије и Африке.

И док се са дечицом певало и играло, посета пацијентима средњошколцима протекла је у пријатном и присном разговору. Мали час веронауке спонтано је започет на саму иницијативу младих пацијената. Уз савете Преосвећеног владике Милутина, одговоре на питања давали су и о. Силуан и брат Игор, који осим што је академски глумац јесте и постдипломац на Теолошком Факултету у Београду. Праћени акордима гитаре средњошколци су запевали заједно чувене Бајагине стихове: Да смо живи и здрави још година сто...

На одељењу интензивне неге уз топао и брижан очински разговор владика је позвао младог пацијента да по опоравку заједно са о. Радомир буде гост у његовој резиденцији.

Захваљујући подршци господина Златка Лукића, власника продавнице играчака Маштарије и труду Јелене и Славице (које су предивно запаковале поклоне) сва деца и мајке су добили пригодне дарове као успомену на овај дан.

Тмурно јесење поподне улепшано је музиком и смехом, али и љубављу и бригом за ближњег. Човекољубље и милосрђе једне су од највећих хришћанских врлина. Свети оци кажу да милосрдним делима бришу нам се многи греси, а у Светом Јеванђељу пише: Кад учинисте једном од оних најмањих Мени учинисте.