Међународни дан сећања на пострадале због верске припадности

Недавно је од стране Уједињених нација 22. август установљен као Дан сећања на пострадале због верске припадности. Тим поводом, у навечерје Дана сећања, 21. августа 2019. године, дан је обележен у Бечу, у 22. бечкој општини, у новом делу града Сештат Асперн, на месту где је предвиђено да све цркве и верске заједнице имају своје верско обележје.

Иницијатива за обележавање Дана сећања у Бечу је потекла од одборнице у аустријском парламенту др Гудрун Куглер, која је у исто време и подпредседница Скупштинског одбора за људска права. Присутне је поздравила др Куглер истичући значај Дана сећања: -Желимо да нагласимо позитивни допринос верских заједница нашем друштву као и да одлучно одбацимо свако гоњење људи због њихове верске припадности.

У наставку су се присутнима обратили представници исламске и јеврејске верске заједнице као и представници сиријске и римокатоличке цркве осудивши у својим излагањима насиље у име вере и над онима који верују. Обележавању су присуствовали представници четрнаест цркава и верских заједница међу којима су са православне стране учешће узели протојереј Радослав Ристић из Руске Патријаршије, представник Антиохијске Патријаршије г. Гази Емектас, председник антиохијске Црквене општине у Бечу, док је испред Српске Патријаршије, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, обележавању присуствовао бечки парох протојереј Славиша Божић. 

Извор: Епархија аустријско-швајцарска