”Међународни каритас” страхује од кризе у исхрани у Јужном Судану

Caritas international страхује од критичног заоштравања кризе као последице дуготрајних борби. ”Нас посебно брине чињеница што сада народ није на пољима на ратарским радовима”, саопштио је директор ове хуманитарне организације Оливер Милер у четвртак у Берлину. ”Уколико њиве не буду обрађене, тим више ће се криза исхране у овој афричкој земљи још више погоршаи.” Већ данас је Јужни Судан један од најсиромашнијих покрајина света.

Протеклих дана су се борбе у овој источноафричкој земљи  поново распламсале. Многобројен хуманитарне организације извештавају о стотинама убијених у  главном граду Џуби. Организација SOS – Kinderdörfer (кампови за децу) саопштила је да је због налета авиона бомбардера ова институција евакуирана.

Јужни Судан је 2011.г. издејствовао независност. Почев од 2013.г. председник Салва Кир води крваве окршаје са антагонистом Рик Махаром. И поред потписаног мировног уговора, борбе се распламсавају. Према подацима јужносуданског министарства за здравље, најмање 270 људи је убијено. У саопштењу Друштва за угрожене народе истиче се да је око 170.000 људи нашло уточиште у камповима УН.

Извор: (KAP/KNA) – приредио протођакон ЗА