Међународни семинар о Новом Завету у Румунији

У Друштвено-пастирском центру Часног Крста при манастиру у Карајману у Румунији  од 26. до 31. маја 2019. године одржава се 8. међународни симпосион новозаветних библиста. Његово Блаженство патријарх румунски Данило упутио је учесницима поруку из које се види да симпосион организује Румунска Патријаршија у сарадњи са државним Секретаријатом за религијска питања. Учесници су православни, католички и протестантски стручњаци по новозаветним питањима и потичу из Румуније и иностранства.

Први симпосион ове врсте одржан је 1998. године у Богословској семинарији у манастиру Њамецу, а касније: Рилски манастир, Бугарска (2001.); Петроград, Русија (2005), Самбата де Сус (Румунија 2007), Минск, Белорусија (2010); Београд, Србија (2013); и Москва, Русија (2016).

Тема овог симпосиона је „Антрпологија у Новом Завету и у предању Цркве“, а биће обрађена  у неколико главних излагања: Антропологија у Старом завету и јелинистички јудаизам, у синоптичким јеванђељима, у Јовановом јеванђељу и у посланицама апостола Павла, док ће кореферати носити наслове: Антропологијаи и етика, Антропологија и стварање и Антропологија и есхатологија.

Обележавајући 320-годишњицу првог потпуног превода Библије на румунски језик, у историји познатог као Букурештанска Библија, Шербанова Библија, или Библија из 1688. године, Свети Синод Румунске Патријаршије својевремено  је одлучио да 2008. година буде посвећена Светом Писму и Божанској Литургији у Румунској Патријаршији.

У међувремену је штампано више превода потпуног Светога Писма и Новога завета, од којих треба споменути Синодску Библију посвећену 100-годишњици самосталности Румуније.

Извор: Базилика (са енглеског Инфо служба СПЦ)