Међународни семинар за вероучитеље на Фрушкој гори

Битан подстицај унапређењу верске наставе

Учесници семинара ће посебну пажњу посветити питањима суштински важним за сагледавање различитих искустава која могу допринети унапређењу наставе и помоћи ученицима да лакше и успешније савладавају градиво. Теме предавања и дискусија су: Искуства религије и пракса оцена у школама; Светске религије као тема веронауке; Наставници као чланови заједнице; Духовни лик вероучитеља.

Крајем јула 2001. године, доношењем Уредбе Владе Србије о организовању и остваривању верске наставе у основним и средњим школама у Србији, окончана су вишегодишња заједничка настојања Српске Православне Цркве и свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији на остваривању основних људских и верских права грађана Србије који су верници.

Од школске 2001/2002. године, Катихизис или Веронаука се, као изборни предмет, учи у свим основним и средњим школама Србије, по савременим плановима и програмима и из одговарајућих уџбеника.

Веронаука На почетку школске 2008/2009. школске године, шесте у којој се поново учи катихизис у јавним школама, на Фрушкој Гори се, од 2. до 7. септембра, одржава посебно важан међународни семинар под називом „Катихета као сведок вере". Семинар организују Православна епархија бачка, Надбискупија београдска и Евангеличка Црква Немачке, уз подршку Фондације Конрад Аденауер.

У раду семинара учествују вероучитељи из православних епархија и римокатоличких бискупија у Србији, евангелички и римокатолички теолози и вероучитељи из Немачке, као и наставници веронауке из домаћих Цркава реформације.

Веронаука Својим присуством отварање семинара су увеличали Преосвећена господа епископи: Сремски г. Василије, Браничевски г. др Игнатије, Осечко-пољски и барањски г. Лукијан, Јегарски г. др Порфирије, римокатолички бискупи из Србије, и бискупи цркава Реформације: Самуел Врбовски и Иштван Чете Семеши; академик Димитрије Стефановић, председник Огранка САНУ у Новом Саду и госпођа Клаудија Крафорд, шеф канцеларије Фондације Конрад Аденауер у Србији.

На почетку семинара учеснике и госте су поздравили организатори Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј, надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, г. др Матијас Хан из Евангеличке Цркве Немачке и протојереј-ставрофор Милан Пејић, из Епархије средњоевропске.

Веронаука После уводног предавања које је на тему: „Настава религије и вероисповест: Задатак наставе религије у државним школама", одржао монсињор др Андрија Копиловић, проректор Катехетско-теолошког института у Суботици, уследила је жива дискусија на тему: постоји ли разлика између верске наставе у јавни школама и оној која се предаје у парохијама, односно жупама.

ВеронаукаЗаједнички закључак је да разлика може постојати само у методологији, а циљ је исти: да кроз веронауку, тачније литургијску катихезу, вероучитељ путем смиреног, модерног и отвореног дијалога, ученику омогући остварење заједнице са другим људима и са Богом, односно да постане члан Цркве Божје. Евхаристија је извор и циљ катихезе, а школа место аутентичног и слободног дијалога и упознавања свих наука, теорија и религија.

Посебно треба истаћи допринос који су отварању семинара и плодотворној дискусији дали Преосвећени Епископ браничевски г. др Игнатије, аутор наставних планова и програма и свих уџбеника Православног катихизиса, као и протојереј др Љубивоје Стојановић, саветник министра вера и руководилац Владине Радне групе за праћење и унапређивање верске наставе.

Веронаука Учесници семинара ће посебну пажњу посветити питањима суштински важним за сагледавање различитих искустава која могу допринети унапређењу наставе и помоћи ученицима да лакше и успешније савладавају градиво. Теме предавања и дискусија су: Искуства религије и пракса оцена у школама; Светске религије као тема веронауке; Наставници као чланови заједнице; Духовни лик вероучитеља.

Одржавање овако значајног међународног семинара је и својеврстан позив ученицима и њиховим родитељима, да се, попут већине њихових вршњака у школама широм Европе, и у овој школској години определе за учење катихизиса.

Видео извештај о отварању Семинара погледајте овде: http://www.youtube.com/watch?v=tIFFHYdmQQs&eurl=http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/religija/2008_09_02/vest_81528.jsp