Похвала истине или Васкрс Византије

Пандемија није зауставила византологе. И ове године, у оквиру градске славе, град Ниш, Универзитет у Нишу и Епархија нишка, уз покровитељство и благослов Патријарха српског г. Иринеја и Епископа нишког г. Арсенија, одржан је деветнаести међународни  научни скуп византолога Ниш и Византија са поднасловом „Похвала истини или Васкрс Византије“. Новонастала ситуација изазвана пандемијом, враћа нас у средњи век од кога нас одваја савремена технологија помоћу које се ове године одржао симпосион византолога Ниш и Византија. Реализована је веб ференција са онлајн отварањем симпосиона. Око 60 присутних научника из целог света (Енглеска, САД, Мађарска, Италија, Русија, Аустрија, Турска, Швјцарска, Румунија, Словенија, Бугарска, Црна Гора, Северна Македонија, Република Српска, Србија, Грчка, др.) указује на велики углед и значај симпзијума Ниш и Византија.

После уведне речи др Мише Ракоције, благослов Епископа нишког г.  Арсенија стигао је заједно са надахнутим излагањем о значају скупа. Испред нишког Универзитета присутнима се обратила проф. др Весна Лопичић. Скуп је отворила проф. др Елизабета Димитрова (Скопље), зборник представила др Јасмина Ћирић (Крагујевац), док дискусију водио др Небојша Станковић (Ниш). Дискусија је била одлична прилика да размену мишљења колега са свих страна света, да се поставе питања и размене нова сазнања. Зборник радова је у штампи и ускоро ће бити послат на адресе установа и факултета широм света. Наше је задовољство читати коментаре задовољних учесника који се налазе на сајту симпосиона као и комплетан програм свечаног отварања и посебно занимљиво, ове године ексклузивно веб презентације учесника.

Учесници симпозиума Ниш и Византија допринели су да се промени старо мишљење о Византији захваљујући научној акрибији и стрпљивој анализи писаних извора, археолошких доказа, сликарства, иконописа, архитектуре, теолошке мисли, цивилизацијских достигнућа на широком простору миленијумског византијског царста. Захваљујући новим знањима пред нама је васкрење византијске културе и уметности, византијски стваралачки дух поново је међу свеколиким хришћанским светом. Дошло је време да се сетимо речи Милана Кашанина „Византијскa уметност се не открива само посматрањем, у њу се треба удубити, са њом треба саосећати до сажимања, њу треба пронаћи у самом себи“.

Као препознатљив знак града, симпосион „Ниш и Византија“ превазишао је оквире Ниша и од значаја је за изучавање, како националне културе, тако и за свеобухватније сагледавање византијских тековина на којима почива савремена европска цивилизација. Позивају се љубитељи прошлости града Ниша и византијског културног и духовног наслеђа да прегледају свима доступне екслузивне веб презентације са видео записима на сајту научног скупа. 

http://www.nisandbyzantium.org.rs/srpski.php