Међународни уговор Академије СПЦ за уметности и консервацију са Православним богословским факултетом из Прешова, Словачка

На позив протојереја-ставрофора др Петра Корманика, декана Православног богословског факултета из Прешова, Словачка, делегација Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у саставу протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, декан Академије, Ивица Чаировић, секретар Академије и Срђан Ћосић, дипл. теолог, боравила је у Прешову три дана. Том приликом је потписан Међународни уговор о сарадњи који подразумева сарадњу у различитим областима, организацију научних истраживања, размену научника и студената, припрему симпосиона, итд. Пре свечаног чина потписивања уговора, о. Радомир Поповић је одржао предавање на тему Однос Српске Православне Цркве са Православном Црквом у Словачкој и чешким земљама, са посебним освртом на тренутно стање у Српској Цркви. После предавања о. Радомир је дуго одговарао на разна питања студената који су показали да су добро обавештени о дешавањима у српској држави и Српској Цркви, а посебно у Епархији рашко-призренској. На крају, о. Петар је поклонио икону Светог Луке о. Радомиру, а узвратни дар био је икона Христа Призренског, копија фреске Христа Чувара призренског из Цркве Богородице Љевишке (копију је живописао Милан Кочијашевић).

Међународни уговор је потписан у аули Православног богословског факултета, после седнице Наставно-научног већа, у присуству свих професора који су разговарали са о. Радомиром о условима сарадње њиховог факултета са Академијом, пошто постоји потреба да се њихови талентовани студенти школују у Србији и да затим осликавају цркве којих је све више у Словачкој.

У среду, 21. марта 2007. године, делегација из Србије је обишла Саборни храм Светог Александра Невског који се налази поред Православног богословског факултета. Затим је уприличен пријем код Архиепископа прешовског Г. Јована, у присуству Владике Тихона и протојереја Александар Цап, директора Епархија. Декан Радомир Поповић је, у разговору са Архиепископом Јованом, говорио о тренутном стању у Српској Цркви, о Патријарху српском Г. Павлу, затим о епархијама СПЦ, литургијском животу и о савременим проблемима (хомосексуализам, секуларизам, наркоманија), а посебно о покушајима решења свих поменутих проблема у Српској Цркви. О Прешовској епархији је говорио о. Александар Цап. Затим је делегација Академије Српске Цркве, заједно са Архиепископом Јованом и деканом о. Петром, била на званичном пријему код др философских наука Франтишека Михалека, ректора Прешовског универзитета. Ректор је са о. Радомиром Поповићем разговарао о својим искуствима из Београда (пошто је боравио у главном граду Србије), савременим проблемима српског друштва, о Прешовском и Београдском универзитету, о стању на Косову и Метохији као горућем европском проблему (по питању одвајања и независности Косова и Метохије Парламент у Словачкој се изјаснио негативно).

За потписивање Уговора између Православног богословског факултета у Прешову и Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију био је, са стране домаћина, задужен о. Владимир Коцвар, који је, у сарадњи са правном службом Прешовског универзитета, сачинио сам текст Уговора, организовао све пријеме и био одличан домаћин. На многаја љета...