Међународно негодовање против Ердоганове одлуке о Светој Софији

Continual provocations by Turkish media: Decision on Hagia Sophia is being drafted (upd)Одлука о претварању Свете Софије из музеја у џамију изазвала је негодовање већег дела међународне заједнице, док је турски председник изјавио да је Турска том одлуком ,,остварила своја суверена права".

Реџеп Тајип Ердоган, у свом говору у петак увече, најавио је да ће се прва молитва у Аја Софији одржати 24. јула и да ће џамија ,,бити отворена за све муслимане, све хришћане, све странце“.

Одмах после објављивања одлуке турски председник је објавио Председнички указ, према ком је споменик прешао у руке Председништва, а нарочито Дирекције за верска питања и, према томе, Света Софија је претворена у џамију. У свом посту на твитеру он је ,,пропратио“ Председнички указ натписом ,,све најбоље желим“.

САД: Одлука је разочаравајућа

Портпарол америчког Стејт департмента Морган Ортагус изразио је разочарање одлуком турске Владе да претвори Свету Софију у џамију, позвавши турску Владу да успостави приступ свим посетиоцима.

,,Схватамо да је турска Влада и даље посвећена успостављању приступа Светој Софији за све посетиоце и радујемо се што чујемо њене планове да Света Софија и надаље буде присутпачна за све “, рекла је она.

Француска жали због претварања Свете Софије у џамију

Француска влада ,жали због одлуке турских власти да музеј Аја Софије претворе у џамију, наводи се у саопштењу за штампу, објављеном у петак увече, француског министра спољних послова Жан-Ива Ле Дријана.

„Француска жали због одлуке турског Државног савета о промени статуса музеја Аја Софије и указа председника [Ердогана] о стављању исте под надлежност Дирекције за верска питања. Ове одлуке доводе у питање један од најсимболичнијих потеза савремене, секуларне Турске,“ рекао је француски министар спољњих послова у саопштењу за јавност.

Политичко реаговање у Немачкој

Портпарол Савезне владе за верска питања Маркус Грубел (ЦДУ) жали због недавног претварања Аје Софије у џамију и истиче историјски значај овог споменика. Немачка Католичка црква, као и страначки функционери, такође осуђују одлуку Анкаре.

„Жалим због тога што ће Аја Софија сада бити доступна за молитву искључиво једној религији. Зграда је од историјског значаја и за хришћанство и за ислам. ,,Ако би и променила статус, (зграда) би требало да служи као место састајања, размене двеју религија,“ рекао је Грубел за новине Универзал  (КНА).

Извор: Orthodoxtimes.com(са енглеског превела Сања Симић де Граф)