Међународно удружење војних капелана подржава канонску Украјинску Цркву

Саопштење Треће међународне конференције православних војних свештеника, одржане од 17. до 21. октобра 2016.године у Православном ординаријату Пољске Војске у Варшави, објављено је 8. марта 2017. године на сајту Синодског одељења Украјинске Православне Цркве за односе са оружаним снагама.

У саопштењу је изражена сагласност и пружена подршка одлуци да се уведу војни свештеници у Украјини, подсећајући да међународна православна заједница признаје само Украјинску Православну Цркву Московске Патријаршије, преноси Информативно одељење Украјинске Православне Цркве. Самопрокламоване и националистичке "Кијевска Патријаршија" и "Украјинска Аутономна Православна Црква" јесу расколничке и нису у заједници са канонским Црквама.

-Знајући за тешко стање верског живота у Украјини, посебно за болни и трагични раскол украјинског Православља, сматрамо да је наша дужност да подсетимо оне који су укључени у организацију војне свештеничке службе да досадашњи сви православни војни свештеници, без обзира на националност и држављанство, који брину и пружају духовну помоћ војницима (у мировним операцијама и другим активностима) ипак треба да буду  свештеници из канонских Помесних Православних Цркава, наводи се у документу.

-Отуда, у документу се наставља, конференција се нада да ће у свим будућим мировним мисијама у којима су ангажовани украјински војници, духовно старање  пружати канонски свештеници из Украјинске Православне Цркве, која је под Његовим Блаженством Митрополита г. Онуфрија. Пастирска служба свештеника из расколничких Цркава највероватније ће у будућности створити ситуације у којима војници друге државе неће тражити духовну помоћ и неће присуствовати богослужењима, пошто као православни хришћани не учествују у службама које врше расколници и јеретици.

Скуп свештеника је изразио наду да ће њихова изјава наићи на разумевање и подршку украјинских државних власти. Изјаву су потписали представници православних војних свештеника у Аустрији, Белорусији, Босни и Херцеговини, Грчкој, Естонији, на Кипру, Летонији, Пољској, Румунији, Србији, Словачкој, Украјини и Финској.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)