Међурелигијски дијалог враћа повјерење

Међурелигијски дијалог враћа повјерење
Међурелигијски дијалог враћа повјерење
Међурелигијски дијалог враћа повјерење
Међурелигијски дијалог враћа повјерење

У оквиру пројекта „ПРО – Будућност“ данас је у Великој сали општине Невесиње одржана јавна трибина под називом „Мој допринос трајном миру“. Ово је чевтворогодишњи пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) који има за циљ изградњу помирења и повјерења међу грађанима свих националности у БиХ. На трибини су говорили протојереј-ставрофор Зоран Илић и главни имам Меџлиса Исламске заједнице Невесиње Мехмед ефендија Чопељ.

Илић је истакао значај и улогу вјерских заједница у заједничком животу. -Разумјевање другог човјека, дијалог и мир главне су смјернице за успјешан процес враћања повјерења међу грађанима на нашим просторима – рекао је Илић. Мехмед ефендија Чопељ истакао је да je на подручју општине Невесиње у поратном периоду било много примјера одличне сарадње вјерских заједница и сарадње Исламске заједнице са општинском администрацијом. - Међурелигијски дијалог омогућава креативно преиспитивање историјских традиција, јер без дијалога религије се затварају у себе, губе контакт са свијетом који би жељели формирати и због тога се религије морају дијалошки отворити нагласио је ефендија Чопељ. Координатор пројекта „ПРО – Будућност“ Синиша Сајовић рекао је да су грађани Невесиња и Мостара отворени једни према другима, да добро сарађују и да нису отуђени једни од других.- Ова јавна трибина је одржана у духу покретања нових активности на подручју ових општина – додао је Сајовић.

Панел дискусији присуствовали су представници вјерских заједница, локалних власти, цивилног друштва и образовних институција. Сви учесници у о дискусији заузели су јединствени став да је одговорност родитеља, образовних установа и вјерских заједница да уче дјецу да је религијска различитост богатство и да треба развијати љубав, а не мржњу. Пројекат „ПРО – Будућност“ реализује Католичка хуманитарна организација ЦРС у сарадњи са Међурелигијским вијећем БиХ, Фондацијом „Мозаик“, Каритасом БиХ, Форумом грађана Тузле и Хелсиншким парламентом грађана Бањалука.

Верица Чупковић, Радио Невесиње

Извор: еparhija-zahumskohercegovacka.com