Међурелигијски сусрет у Ирану

Међурелигијски сусрет у Ирану
Међурелигијски сусрет у Ирану
Међурелигијски сусрет у Ирану
Међурелигијски сусрет у Ирану

Амбасада Исламске Републике Иран у Републици Хрватској у сарадњи с Мешихатом Исламске заједнице организовали су од 3. до 7. октобра 2016. службену посету међуверске делегације из Хрватске Исламској Републици Иран.

Исламску заједницу у Хрватској представљао је главни Муфтија др Азиз еф. Хасановић са својим сарадником мр Нермином Ботоњићем, шефом Кабинета Муфтије. Римокатоличку Цркву представљали су монс. др Ензо Родинис и доц. др Томислав Ковач, професор на КБФ у Загребу. Протестантску, Лутеранску, Калвинистичку, Пентекосталну, Баптистичку верску заједницу у Хрватској представљао је др Драгутин Матак са Адвентистичко теолошког високог училишта у Марушевецу. У име Српске Православне Цркве били су  високопреподобни архимандрит Данило Љуботина, духовник Преображењског храма у Загребу, и протосинђел Венијамин Ковачић, сабрат манастира Свете Петке у Загребу.

Први дан посете започео је у иранском граду Ком (Qom). Најпре је посећена библиотека Ајатолах Марши Наџафи. Организована су затим два округа стола, први у Средишњој богословској управи који је највећи шиитски верски факултет на свету, а други на Факултету религија и деноминација. Омогућен је такође сусрет и вечера с ајатолaхом Сеједом Џавадом Шахрестанијем, представником врховног поглавара ирачких шиита ајатолаха Алија Систанија.

У уторак,  по предвиђеном програму, уследио је састанак и разговор са др Абузар Ибрахим Торкманом председником најзначајнује установе за Исламску културу и односе са верским организацијама.

У среду госте из Хрватске примио је у својој резиденцији бивши ирански председник Његова Екселенција  Акбар Хашеми Рафсанџани. У поподневним часовима остварен је сусрет са Али Јунесијем, председниковим стручним саветником за верске мањине. Након састанака и ручка делегација је обишла државну библиотеку и архива И. Р. Ирана.

Последњи дан посете Техерану био је предвиђен за сусрет са  Саид Хасаном Хомеинијем, унуком Руколаха Хомеинија, иранског политичког и духовног вође те обилазак маузолеја. На самом крају радног дана посећена је Јерменска црква Светог Саркиса где је госте дочекао Архиепископ Јерменске Цркве г. Себух Саркисјан.  

Домаћин и организатор свих посета које је остварила делегација из Р. Хрватске у Техерану био је председавајући Међународног центра за међурелигијски дијалог исламске културе и Организавије за односе ајатолах Мухамед Махди Таскхири.

Сусрет високих званичника И. Р. Ирана са представницима верских заједница из Р. Хрватске била је прилика за упознавање једних са другима. Оно око чега су се сви једнодушно сложили јесте то да је Бог љубав, а да они који су се одметнули од своје аутентичне вере чине непријатељства и стварају мржњу.

На крају посете сви чланови делегације захвалили су домаћинима на искреном и срдачном гостопримству уз жеље за поновним виђењем и наставком дијалога.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска