Међурелигијско веће Босне и Херцеговине осудило насиље

Саопштење за јавност

Најстроже осуђујемо насиље у Бугојну, на Косову и Метохији, у Нишу, Београду. Посебно осуђујемо убиства недужних људи из свих заједница. Жалимо због рушења и напада на верске објекте у свим овим местима и позивамо народе да се суздрже и да крену путем мира.

Позивамо све верске лидере у региону да устану и јавно проговоре против овог насиља и да објаве да убиства невиних људи или скрнављење верских објеката не могу бити у име било које вере.

Позивамо домаће и међународне власти да предузму све потребне мере како би се смирила ситуација и донио мир свима онима који пате или су у опасности.
Такође позивамо медије да се суздрже од изазивања нових тензија кориштењем провокативних изјава и извештаја. Врло је важно да сви – појединци, грађанске и војне институције делујемо заједнички у ово критично време како наш регион не би био поново захваћен насиљем.

Нека би Господ Бог дао снаге и мудрости да се боримо за мир и правду, а не освету.
Саопштење су потписали Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, Др Мустафа еф. Церић, Реис ел Улема Исламске заједнице у БиХ, , Монсињор Мато Зоковић, генерални викар врхбосанске надбискупије, Јакоб Финци, Председник Мeђурелигијског већа.