Међурелигијско вијеће БиХ: Вратити СПЦ зграду Богословије у Сарајеву

Богословија Сарајево Скупштина Међурелигијског вијећа БиХ затражила је 30. јуна 2008. године од власти у БиХ да Српској православној цркви врате зграду Богословије у Сарајеву, јер би то омогућило равноправност цркава и верских заједница у БиХ и унапредило међурелигијски дијалог, који је неопходан у процесу помирења.

"Међурелигијско вијеће БиХ подиже свој глас у прилог враћању зграде Богословије, посебно имајући у виду да су другим црквама и вјерским заједницама њихове зграде враћене", стоји у саопштењу објављеном након сједнице Скупштине Вијећа.

Скупштина Међурелигијског вијећа БиХ изразила је јуче у Сарајеву разочарење због пасивности државе у решавању враћања зграде Богословије СПЦ и истакла да се у вези са овим питањем и раније ово тело оглашавало, али да то није имало одјека код надлежних органа БиХ.

Међурелигијско вијеће БиХ напомиње да је неопходно свима вратити одузету имовину у виду натуралне реституције.

Скупштина је током седнице разматрала и текст Протокола о сарадњи између Савјета министара БиХ и Међурелигијског вијећа БиХ, који ће бити потписан 8. јула.

Седници су присуствовали председавајући Међурелигијског вијећа БиХ надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић и чланови Скупштине овог вијећа поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Василије и предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.

Извор: Епархија зворничко-тузланска