Међурелигијско вијеће одржало 43. седницу

У Сарајеву је јуче одржана 43. редовна седница скупштине Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини.

Седници су присуствовали сви чланови скупштине МРВ БиХ: председник МРВ БиХ Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај, Његова Еминенција Мустафа еф. Церић реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ, Његова Узоритост Надбискуп врхбосански Винко кардинал Пуљић и председник Јеврејске заједнице у БиХ г. Јакоб Финци.
Током седнице извршена је примопредаја дужности председника Међурелигијског вијећа, пошто је једногодишњи мандат истекао досадашњем председнику, Високопреосвећеном Митрополиту Николају. Он је ту дужност данас предао реису-л-улеми Исламске заједнице Мустафи еф. Церићу, који ће у следећој години председавати овим невладиним међурелигијским телом.
Митрополит Николај се, такође, захвалио осталим члановима МРВ БиХ на сарадњи током десетогодишњег успешног рада, и обавестио их да ће у наредној години, по одлуци Светог архијерејског синода, Српску православну цркву у скупштини МРВ представљати Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије.
ЧЛАНОВИ МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ВИЈЕЋА ПОСЕТИЛИ ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ
Чланови Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини посетили су данас Председништво Босне и Херцеговине.

Чланове Вијећа: председника МРВ БиХ Његову Еминенцију реису-л-улему Исламске заједнице у БиХ др Мустафу Церића, Његово Преосвештенство Епископа зворничко-тузланског Г. Василија, Његову Узоритост врхбосанског надбискупа Винка кардинала Пуљића, и Његову Екселенцију председника Јеврејске заједнице у БиХ г. Јакоба Финција примили су председавајући Председништва г. Небојша Радмановић и члан Предсједништва г. Жељко Комшић.


Током разговора у Председништву БиХ, чланови Међурелигијског вијећа нагласили су важност унапређења даље сарадње између Вијећа и Председништва БиХ. Између осталог, истакли су проблеме које треба заједнички решавати на основу Закона о слободи вере, као што су питање реституције, социјалног осигурања за верске службенике и изради других нормативних аката за примену закона о слободи вере у затворима и болницама.

На састанку је снажно наглашена потреба заједничког рада на изградњи мира и поверења у БиХ и улози коју цркве и вјерске заједнице у томе имају. Заједнички је закључено да се интензивнијом сарадњом и редовнијим контактима може допринети побољшању свеукупне ситуације у нашој земљи, а првенствено изградњи поверења међу народима и грађанима Босне и Херцеговине.

Чланови Председништва БиХ поновили су потребу садржајнијег развијања сарадње између МРВ БиХ и Председништва БиХ кроз заједнички рад који ће допринети развоју БиХ као земље равноправних народа и грађана.

„Заједничким напорима требамо превладати потешкоће и само у стабилном друштву и миру можемо направити корак напред," казао је председавајући Радмановић.

Због специфичности БиХ као друштва и државе, члан Председништва БиХ Жељко Комшић изнио је члановима МРВ БиХ могућност пооштравања кривичних санкција за починиоце кривичних дела према верницима, верским службеницима и верским објектима, јер таква кривична дела, према његовом мишљењу, увек имају шире и сложеније рефлексије на укупне односе у држави.

На крају разговора договорено је да ће се наредни сусрет представника МРВ БиХ и Председништва БиХ одржати у наредних петнаест дана када би се детаљније разговарало о изнесеним темама и предлозима.
Извор: Митрополија дабро-босанска