In Memoriam: Протојереј-ставрофор Милан Збиљић

Обавештавамо верни народ да је 3. септембра 2019. године уснуо у Господу протојереј-ставрофор Милан Збиљић. Опело проти Милану служиће у петак у 11 часова у Саборном храму Светог Георгија у Кабрамати епископи Силуан и Лонгин и многобројно свештенство из Аустралије и Новог Зеланда.

Протојереј-ставрофор Милан Збиљић je рођен 28. децембра 1943. године у Крагујевцу, где је завршио осмогодишње школовање. Богословију Светог Ћирила и Методија у Призрену завршава 1964. године, а Филолошки факултет на катедри за руски језик и руску књижевност студира од 1964. до 1968. године. Пре рукоположења, прота Збиљић је неколико година био професор филозофије и руског језика у гимназији.

После рукоположења служи најпре на парохији у Белосавцима, Шумадија, од 1971. до 1977. године, а затим у Крагујевцу до 1980. године. У Аустралију стиже 1980. године и служи у цркви Светог кнеза Лазара у Александрији, Сиднеј, потом прелази за пароха при храму Светог Саве у Варивуду, од 29. децембра 1989. до 28. октобра 1991. године. Чином протојереја је одликован 1987. године и постављен за архијерејског намесника.

Прота Збиљић 1991. године прелази у САД, где је до 2001. године служио у Дулуту, Минесота, а затим у новоосновану парохију Света Три Јерарха у Даласу, Тексас. За организовање нове парохије Српске Цркве и новог црквеног центра у Даласу, као и за свеукупан његов рад као свештенопастира Цркве Христове, Митрополит средњозападноамерички Христофор је одликовао протојереја Милана Збиљића правом ношења напрсног крста и достојанством протојереја-ставрофора.  

Као образован свештеник бавио се писањем из области историје, језика и културе. Био је главни и одговорни уредник часописа Епархије аустралијско-новозеландске Светосавље у којем је објављивао и своје чланке.

Вративши се у Аустралију као умировљени свештеник преузео је старање о парохији Светог Јована Крститеља у Вологонгу у којој је и на измаку снага показао своју ревност за црквени поредак и благољепије, посвећеност пастви и оданост светој Цркви. Последње дане провео је у пензионерском насељу Свети Симеон Мироточиви при храму Светог архиђакона Стефана у Рути Хилу.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска