Меморијална плакета о учествовању Царских мученика у канонозацији Светог Серафима Саровског

Недавна ископавања у Саровском манастиру, где је велики Свети Серафим обитавао сав свој живот, ископано је благо које се тиче и Светог Серафима и Царских мученика.

Истражујући овог лета, запослени у Институту за археологију Руске академије науке ископали су меморијалну плакету којом се обележава учествовање цара Николаја IIи његове породице у канонизацији Светог Серафима Саровског 1903. године.

Меморијална плакета је сачињена од мермера с натписом урезаним златним словима, којим су  записани датум велике прославе, 17-20. јул 1903. године, и имена присутних Царских мученика. 

Црква у част Царских мученика освећена је у Саратову у месецу јулу у знак захвалности на њиховој улози у канонизацији Светог Серафима.

Такође су пронађени делићи камена са литографије, урађене 1874. године, на којој је осликан Свети Серафим како се моли на стени. Манастир Дивјејево, који је Свети Серафим основао, има своју литографску радионицу, али, према анализи детаља, сматра се да је ова литографија урађена или у Москви или у Петрограду.

Извор: Orthochristian.com (са енглескогИнфо служба СПЦ)