"Метар зида за Високе Дечане”

ДечаниМинистарство за дијаспору и Привредна комора Београда покренули cy акцију „Метар зида за Високе Дечане" у циљу подизања заштитног зида око дела манастирског имања, односно поправке старог зида тамо где он већ постоји. Садашње братство манастира Високи Дечани, као и много пута у историји њихови претходници, пролази кроз тешка искушења борећи се за опстанак ове светиње. Од успостављања међународног протектората на Косову и Метохији манастир је више пута оружано нападан (последњи пут у марту 2007. године). Братство је изложено сталном притиску локалних екстремиста, скоро свакодневно се суочавајући са вербалним провокацијама и покушајима крађе манастирске имовине.

Уз Бистрицу, под стрмим обронцима Проклетија, у месту дивном и шумовитом, натопљеном водама, основао је Свети краљ Стефан Дечански манастир Христа Спаса, највеличанственију задужбину богатог немањићког духовног и градитељског наслеђа. У његове мермерне зидове, велелепне фреске и скулптуре дубоко је уткан и занавек похрањен важан део историјског памћења и духовног идентитета српског народа.

О животу Св. Краља, о манастирском властелинству и о грађењу и устројству дечанског манастира, сазнајемо из бројних литерарних средњовековних списа. Такође нам је из мноштва докумената и записа на српском, турском и другим језицима, позната каснија судбина манастира који је скоро непрестано нападан и пљачкан, па обнављан и дариван, и који је поред најтежих искушења остао живи сведок крваве историје Балкана...

Покретачи ове акције, Министарство за дијаспору и Привредна комора Србије, на својим интернет презентацијама, пратиће напредовање ове акције, објављујући имена фирми - приложника, као и тачан податак о дужини дела зида који је дотична фирма подигла тј. донирала. Од самих приложника зависи колико ће метара зида подићи. Имена приложника ће бити уписана у манастирски диптих, а фирмама и појединцима који учествују у овој акцији, од стране манастира, биће додељене захвалнице.

У овој акцији можете и ВИ учествовати тиме што бисте ПОДИГЛИ ВАШ МЕТАР ЗИДА тј. уплатили одређени износ на жиро рачун манастира. На овај начин, настављајући задужбинарску традицију Немањића, суштински бисте допринели безбедности братства и заштити манастирског имања.

1 ДУЖНИ МЕТАР ЗИДА = 361 ЕВРО (30 000 ДИНАРА)
УКУПНА ДУЖИНА ПРЕДВИЂЕНОГ ЗИДА ЈЕ 2400 МЕТАРА
МАНАСТИРСКИ ЖИРО РАЧУН: 255-0026950101000-35 са напоменом "ЗА ЗИД"

Додатне информације могу се добити на телефон 064/815 20 61 - Јеромонах Иларион или на e-mail visokidecani2@gmail.com

За више информација о акцији „Метар зида за Високе Дечане" преузмите pdf

Извор: Министарство за дијаспору Владе Републике Србије