Мигрантима платне картице са укупно 85 милиона динара

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања г. Александар Вулин изјавио је 26. децембра 2015. године у Прешеву да ће 85 милиона динара, кроз поделу 17.000 платних картица, бити уплаћено за најрањивије категорије миграната и избеглица који уђу у Србију захваљујући помоћи Добротворне фондације Српске Православне Цркве "Човекољубље".

"Мигранти ће моћи да добију Дина платне картице у износу од по 5.000 динара уз показивање потврде да су прошли кроз наш систем и новац ће потрошити за све што им је потребно", додао је министар и захвалио представницима Фондације "Човекољубље" што су то омогућили. Како је казао, захваљујући иницијативи и помоћи донатора, биће мигрантима ће бити омогућене платне картице којима ће моћи да плаћају све потребне услуге на територији Србије.

"Ово је више од поклона - 85 милиона динара кроз 17.000 платних картица које су предвиђене. Не треба заборавити и да је Пошта учинила велики напор да све буде тачно и на време, да се омогући да се овде у најбољим могућим условима купе и возне и аутобуске карте, као на било ком другом платном месту у Србији", рекао је министар. Вулин је додао да се ти људи у "Србији осећају добро, као цивилизована људска бића о којима се заиста брине".

Министар је у Прешеву са представницима Добротворне фондације Српске Православне Цркве "Човекољубље" посетио Привремени прихватни центар за мигранте. "Све је то доказ колико се води рачуна и брине овим људима, њиховим потребама и достојанству. Ми бринемо о њима", поручио је Вулин. Он је казао да Добротворна организација "Човекољубље" од почетка мигрантске кризе сарађује са државним органима у циљу помоћи мигрантима и да су активности "Човекољубља"  добар показатељ свим другим донаторима. Како је прецизирао, платне картице добиће особе са инвалидитетом, породице са малом децом до три године старости и старији од 60 година.

Вулин је похвалио и инцијативу организације "Човекољубље" да се убудуће део новца на исти начин определи и социјално угроженим становницима Србије. "Исте картице биће подељене нашим социјално угроженим становницима. Не смемо заборавити и наше становништво", рекао је Вулин. Он је казао да ће се у новогодишњој ноћи делић празничног расположења свакако поделити и са мигрантима. "Овде постоји Уницефов посебни кутак, биће тако и за Нову годину, сви који буду овде те ноћи осећаће се као да су у било ком делу света и помоћићемо им да бар мало забораве на бриге," рекао је Вулин.

Директор фондације "Човекољубље" г. Драган Макојевић рекао је да ће платне картице моћи да се користе на свим прођаним местима на територији Србије. Како је казао, у наредних 90 дана 200 породица моћи ће да добије новчану помоћ у виду платне картице. "На дневном нивоу у наредних 90 дана 1.000 поједница добиће те картице", рекао је Макојевић.

Да би се могрантима олакшао боравак у Прихватном центру, уз помоћ "Пошта Србије" за мигранте је отворен шалтер за поштанске услуге, где могу подићи новац, купити возне карте, припејд картице за телефон, а такође се обављају и мењачки послови, речено је приликом обиласка Прихватног центра.

Извор: minrzs.gov.rs