После пола века прво јавно прослављање Божића у Рангуну

Хришћанске заједнице су у Мијанмару први пут после 50 година прославиле Божић на улицама Рангуна. Божић се у прошлости славио строго у црквама, а сада је по читавом граду, уз посебну дозволу власти, било неколико боигослужења, славља и процесија. Славља су почела 23. децембра 2017. године у методистичкој цркви Пресвете Тројице и завршила се 25. децембра 2017. свечаном службом у католичкој катедрали Свете Марије у Рангуну уз присуство Херја Ван Тиа, потпредседника Мијанмара. Помоћни бискуп Надбискупије Рангуна Џон Со Јо Хан изразио је радост у име мијанмарских хришћана због тог првог јавног славља и охрабрио је све сународник да на сваки могући начин доприносе будућности ове земље.

Таква прослава Божића организована је уз сагласност председника провинцијске владе Рангуна и градоначелника Рангуна, с посебном жељом да се на тај начин искаже почаст посети папе Фрање Мијанмару у новембру 2017. године, као и да се покаже солидарност с хришћанима у Мијанмару и у целом свету.

Према речима тамошњег католичког свештеника, те активности су знак већих верских слобода у Мијанмару. Једна припадница Баптистичке цркве је овом приликом изјавила да у последњих 50 година никада није доживела такву прославу Божића. Много хришћана је певало  божићне песме, нудили су храну и пиће грађанима Рангуна без икакве дискриминације, изражавајући свима честитке и жеље за миром. Многи су се грађани придружили слављу. „Ова година је врло значајна за мијанмарске хришћане, јер им је било допуштено да јавно с другим грађанима прослављају Божић – рекао је за агенцију Фидес отац Тет Тин, католички свештеник, и нагласио да је циљ славља је било друштвено повезивање, међурелигијско разумевање и пријатељство међу грађанима

Један католик лаик је пак истакао да Божић значи показати и даривати човечанству Христову љубав, док је један будиста рекао за агенцију Фидес да цени то славље и да је уживао у њему учествујући заједно са супругом. Притом је истака да је Божић славље које има вредност за све, а не само за хришћане. Мијанмарски хришћани сматрају да ће овај Божић остати у сећању људи као први велики међурелигијски сусрет с мијанмарским будистима.

Председник провинцијске владе Рангуна обећао је становницима да ће се Божић у Рангуну славити и следећих година. Према попису становништва из 2014. године Мијанмар има 51 милион становника, а хришћана свих вероисповести укупно има 3 милиона – објавила је агенција Фидес.

Извор: Радио Ватикан