Милешева - сведок прошлог и будућег времена

Милешева - сведок прошлог и будућег времена
Милешева - сведок прошлог и будућег времена
Милешева - сведок прошлог и будућег времена
Милешева - сведок прошлог и будућег времена

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Филарета, уз сагласност Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у манастиру Милешева одржава се први Међународни нaучни скуп Осам векова манастира Милешеве.

У сусрет великој годишњици, у знаменитој светињи српског народа јуче су се сабрали историчари уметности, богослови, археолози, етнолози, историчари, професори и истраживачи из Србије, Русије, Италије, Грчке, Бугарске, Румуније, Хрватске и Црне Горе. Званично, скуп је почео у седам часова Светом Литургијом са призивом Светог Духа коју су служили архимандрит Макарије – старешина манастира Свете Тројице у Дубници, архимандрит Нектарије – духовник манастира Светог Богојављења у Давидовици, архимандрит Леонтије – духовник манастира Милешеве и јеромонах Петар из манастира Сељани.

Присутне учеснике Међународног скупа поздравио је архимандрит Нектарије:

- Манастир Милешева вековима оличава хармонију и јединство духовне и световне власти, духовне и научне мисли. У средњем веку у Милешеви је формирана преписивачка радионица где је поред преписивања вршена редакција литургијских, библијских, химнографских и хагиографских текстова, да би касније у 16. веку била основана и штампарија. Видите ове израњаване фреске са толико ожиљака. Милешева је велика галерија изузеетно вредних фресака које су бисер средњевековне уметности. Бели Анђео плени својом лепотом. "Гледање Белог Анђела је равно молитви", говорио је Свети Владика Николај Велимировић. Све што је Ђото, најпознатији италијански сликар, насликао не може се упоредити са лепотом Белог Анђела. Милешева није само сведок прошлог времена него и весник времена будућег, истакао је отац Нектарије и наставио: - Сврха овог сабрања је да се уђе у дубину осам векова Милешеве, што није лако. Милешева - до краја неисчитана књига. Разлога има за њено даље ишчитавање. Овај научни скуп биће саставни део мисије Епархије милешевске и Српске Цркве. 

По завршетку Свете Литургије учесницима скупа обратио се и Епископ милешевски г. Филарет: - Добро дошли под неуморна крила Белог Анђела и под сводове осмовековне Милешеве која је упркос свим страдањима била и остала стожер окупљања и извор снаге за трајање и успон српског народа на светој Рашкој земљи. Радују се бесмртне душе Светог краља Владислава, ктитора овог светог храма и његовог стрица Светог Саве, и душе свих из светородне лозе Немањића. Радујемо се и ми што данас под овим раскошним небом и дверима ове богомоље исписујемо скори почетак деветог века трајања ове неугасле светиње српскога рода.

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј је пожелео успешан рад свим учесницима скупа: - Благодаран сам Богу и веома радостан у души и почаствован тиме што ми је поверена пријатна обавеза да, на данашњи дан пред почетак заседања овог великог Mеђународног научног скупа посвећеног светој Милешеви, пренесем свим учесницима и свима који присуствују овом знаменитом културно-духовном догађају благослов и поздрав предстојатеља наше помесне Цркве, Његове Светости Aрхиепископа пећког, Mитрополитa београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја, као и најбоље молитвене жеље - посебно жеље за успех вашег рада - од стране свих чланова Светог Архијерејског Синода и у своје лично име.

На крају, све учеснике је поздравио и скуп прогласио отвореним председник Организационог одбора академик Петар Влаховић.

Свечаном отварању научног скупа присуствовали су Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Николај и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије.

Зорица Зец