Милион људи на миси у Монци

Око милион људи окупило се 25. марта 2017. године у северном италијанском граду Монци, према проценама медија, на богослужењу с папом Фрањом одржаним под ведрим небом. Пре мисе, у градском парку Папа се возио око пола сата уз клицање непрегледне масе света. Очекивало се да ће присуствовати око 600.000 посетилаца. Међутим, уз милион присутних верника ово је била најпосећеније богослужење у Италији које је папа Фрања служио од када је преузео службу у марту 2013. године.

У својој беседи Папа је позвао на смелије ангажовање на хришћанском учењу. -С обзиром на број "болних ситуација" у свету хришћани не смеју бити сведени на улогу тек посматрача „који гледају у небо и чекају кишу", рекао је Папа. -Хришћанска нада је данас делатна упркос свим губицима, борбама и страховањима у свакодневном животу, поручио је папа Фрања који је такође критиковао експлоатацију сиромашних, миграната и младих: -Изгледа да се све своди на бројеве, а на другој страни се игнорише чињеница да су животи многих породица доведени у стање неизвесности. Међу младим људима расте незадовољство због слабих животних перспектива, док је експлоатасање свуда у порасту.

На састанку са омладином на стадиону Ђузепе Меаца папа Фрања је подсткао родитеље и децу да са другим породицама посећују недељне мисе, а онда да се играју у парку. -На тај начин се живи вера у интимној атмосфери и учи да се светкују празници, рекао је папа Фрања истог дана у Милану пред 80 хиљада младих и родитеља на стадиону. То је била лепа традиција у његовом родном граду Буенос Аиресу, коју би требало оживети. Папа је тако одговорио на питање младог брачног пара како да преносе веру својој деци.

-Да би пренели веру својој деци, родитељи прво треба да се сете свог детињства, рекао је Папа. -Углавном је реч о томе да се присетимо оних људи који су најупечатљивије оставили утисак у изградњи наше вере и зашто је то било тако. Родитељи треба да покажу својој деци на сопственом примеру да ће им вера помагати даље у животу, поготово кад се морају суочити с многим животним драмама.

После састанка са свештеницима и монасима у катедрали у Милану папа Фрања је обедовао са затвореницима у градском затвору.

Извор: Катпрес (с немчког Информативна служа СПЦ)