Министар Богдановић: Спречити даљу албанизацију Срба

Министар Богдановић: Спречити даљу албанизацију Срба

Од Еулекса ће бити затражено да хитно спречи даљу албанизацију Срба кроз промене података у личним документима, каже министар за Косово и Метохију.

Министарство за Косово и Метохију ће хитно упознати Еулекс са случајевима албанизације и асимилације Срба и тражити да се то одмах спречи, каже за „Политику” министар Горан Богдановић реагујући на све чешће случајеве измене података у личним документима Срба који су вадили косовске личне карте углавном ради остваривања права на надокнаду за пензију. Представници међународне заједнице на Косову и Метохији, како истиче министар, не могу да игноришу оно што се дешава Србима, али не само њима него и припадницима других народа и етничких група.

„Недопустиво је да се Србима у документима које издаје Приштина презимена албанизују, а за одредницу националност уместо ’српска’ пише ’Косовар’. Ово је још један доказ да приштинске власти свим методама и начинима покушавају да Србе које нису успели да протерају са Космета постепено асимилирају и тако приведу крају етничко чишћење”, каже Богдановић и подсећа да чак и по Ахтисаријевом плану који је Србија одбацила, а Приштина прихватила, Срби имају право на двојно држављанство – српско и косовско. И по уставу Косова који Србија такође не признаје, српски је службени језик на Косову и Метохији, а ћирилица службено писмо.

„И недавни покушаји да се српски манастири, наслеђе и баштина прогласе осовским очигледан су пример на које све начине Приштина настоји да албанизује српску историју и културу, фалсификује ноторне чињенице и присвоји туђи културни идентитет. Са оваквим потезима Приштина показује колико јој је стало до мултиетничког друштва, али и наноси штету започетом дијалогу и договору који смо постигли”, каже министар Богдановић.

Извор: Министарство за Косово и Метохију