Министар културе Небојша Брадић посетио Митрополита Амфилохија

Данас је (15. децембра 2008. године) министар културе у Влади Републике Србије Небојша Брадић у згради Патријаршије посетио Митрополита црногорско- приморског Г. Амфилохија, заменика Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла. У пратњи министра били су Душица Живковић, помоћник министра за заштиту културних добара, Вера Павловић - Лончарски, директор Републичког завода за заштиту споменика културе Србије и Данијела Филиповић, шеф кабинета министра.

Ово је прва посета овог министра Патријаршији. У разговору је истакнут значај сарадње Државе и Цркве и њихова заједничка брига у стварима културе као и очувању верских споменика који су у поседу Српске Православне Цркве.

Нарочито је наглашено да је ова сарадња неопходна када су у питању културна добра, цркве и манастири српског народа не само у Србији него и у другим државама.

Истакнута је неопходна улога стручњака Републичког завода за заштиту споменика културе у обнови и рестаурацији оштећених српских цркава и манастра и споменика културе на Косову и Метохији.

Договорно је да стручњаци Републичког завода што пре почну са конзервацијом фресака у манастиру Пећка Патријаршија и Будисавци.

Такође је разматрана заштита фресака у манастирима Високи Дечани и Грачаница, којој би требало, уз благослов Епископа рашко-призренског Г. Артемија, што пре приступити како би се предупредило њихово даље пропадање.

Неопходно би било да се у Ђаковици обнови стара црква Успења Пресвете Богородице.

Обнова и заштита светиња на Косову и Метохији треба да се одвија у сарадњи УНЕСКО-а, СПЦ и Републике Србије.

Приликом овог сусрета Министра и Митрополита истакнуто је да у будућој сарадњи између Службе заштите и Цркве треба да се поштује мишљење Цркве јер она најбоље зна сврху споменика уз пуну сарадњу са стручњацима из Завода за заштиту црквених споменика.

Митрополит се захвалио Министру на помоћи коју ово Министарство и његове институције пружају Српској Православној Цркви.