Министар Лавров честитао 70-годишњицу Одељења за спољне црквене односе

Априла 4, 2016, обележава се 70-годишњица Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије (ОСЦО). Сергеј Лавров, министар спољних послова Руске Федерације, упутио је честитку Његовој Светости Патријарху московском и све Русије Кирилу поводом годишњице. У њој се наводи:

„Док сте предводили најважније Синодско одељење већ двадесет година,  Ви сте ојачали међународни ауторитет Руске Православне Цркве. Ваши стални напори крунисани су поновним уједињењем Московске Патријаршије и Руске Заграничне Цркве 2007. године, што је био највећи допринос превазилажењу трагичних историјских подела и тиме сте консолидовали руски свет. Непроценљива је улога коју Ви обнављате у потрази за одговорима на данашње глобалне изазове, и Ваш историјски састанак са папом Фрањом сведочи о томе. Овај састанак постао је камен међаш на путу јачања међухришћанске сагласности у вези основних проблема савременог доба.

Министарство спољних послова веома цени плодне контакте са Руском Православном Црквом, укључујући сарадњу са ОСЦО у радној групи за сарадњу. Ми смо спремни да надоградимо напоре са циљем афирмације принципа права и правде у међународним односима.“

Руски заменик министра спољних послова Григори Карасин, председавајући радне групе за сарадњу између Министарства и Руске Православне Цркве, честитао је годишњицу Митрополиту волоколамском Илариону, садашњем председнику ОСЦО.

Његова Светост Патријарх московски и све Русије дао је благослов за прославу 70-годишњице ОСЦО 19. маја 2016. године. Тим поводом служиће Божанску Литургију у Саборном храму Св. Тројице у Светоданиловском манастиру. После Литургије биће одржана церемонија у конференцијској сали хотела Даниловскаја.

***

Одељење за спољне црквене односе Московске Патријаршије, једна од најважнијих установа РПЦ, основана је 4.  априла 1946. године одлуком Светог Синода пошто је послератни развој спољних послова Цркве захтевао јединицу која ће овај део црквеног живота учинити ефикасним. Патријарх Кирил, у то време Митрополит смоленско-калининградски, био је пети председник у историји ОСЦО и предводио га је од 1989. до 2008. године, до свог избора на патријаршијски престо.

Извор: Московска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)