Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић у првој посети Патријарху Иринеју

Данас, 24. марта 2011. године, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј је примио министра вера и дијаспоре мр Срђана Срећковића и државног секретара проф. др Богољуба Шијаковића. То је прва посета Његовој Светости Патријарху српском господину Иринеју од формирања новог Министарства спајањем ова два ресора.

Патријарх Иринеј је овом је приликом изјавио да верује да ће се односи са Министарством вера и дијаспоре одвијати по већ устаљеном начину, са циљем да, ако је могуће, буду још бољи и да остану на досадашњем добром нивоу.

"Знамо и свесни смо времена у којем живимо, да нам оно није наклоњено, али живимо у нади да ће нам бити боље, а сигурно и од нас зависи колики ћемо дати допринос да буде боље", истакао је Патријарх Иринеј.

Министар Срећковић је, најављујући да ће као нови министар за ту област, водити политику афирмације верских слобода и сарадње са свим верским заједницама, али и најближе сарадње са Српском Павославном Црквом, која је протеклих деценија имала велику улогу у организовању и опстанку српске дијаспоре широм света.

Министар Срећковић је додао да је сигуран да све верске заједнице у Србији, свака на свој начин, могу дати допринос модернизацији земље и даљем развоју друштва, "а све са циљем да постанемо део међународних интеграција којима као држава тежимо".

Државни секретар Богољуб Шијаковић је рекао да између Цркве и државе нема никаквих спорних момената и да предстоји "велика улога Цркве и традиционалних верских заједница у нашем друштву".