Министар Вулин посетио Фондацију Човекољубље

  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања г. Александар Вулин поводом Светског дана хуманости, посетио Добротворну фондацију Српске Православне Цркве "Човекољубље", која је у оквиру опројекта "Светосавска учионица" организовала радионицу о наркоманији за децу из Звечанске.

У пројекту који је покренут са приватним послодавцима, запослено је 50 младих који су одрасли у домовима за децу без родитељског старања, рекао је 20. августа 2016. године министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Он је, поводом Светског дана хуманости, посетио Добротворну фондацију Српске православне цркве "Човекољубље", која је у оквиру опројекта "Светосавска учионица" организовала радионицу о наркоманији за децу из Звечанске.

Вулин је нагласио није довољно само прикупити одређену донацију, већ су потребни људи који ће то спровести на терену, али људи који који искрено воле оно што раде и који воде рачуна о достојанству сваког људског бића.

"Србија се од других земаља у мигранстској кризи разликује што се ми према људима односимо са достојанством и што чуваммо њихово достојанство", рекао је министар.

Он је додао да министарство са "Човекољубљем" сарађује већ дуго, те да је у мигранстској кризи спроведен пројекат поделе подела картица - новца за мигранте од 56 милиона динара.

"Човекољубље" је урадило један корак даље, обезбедило је значајна средства у истом том пројекту за људе из социјално угрожених категорија са нашег простора", нагласио је министар.

Ова је пример, наставља он, како се сарадњом са онима који нису у систему, може помоћи деци без родитељског старања.

"Деца нису крива због стања у коме се налазе, они нису криви и не треба да исправљају грешке својих родитеља", нагласио је Вулин.

И министарство се, како каже, бави хуманитарним радом, те је тако прикупљено више од пола милиона евра, а средства су намењена социјалним категоријама.

"То није новац буџетских корисника, то није новац људи који сматрају да део профита треба да поделе са заједнициом и помогну онима којима је помоћ потребна", каже Вулин.

Директор "Човекољубља" Драган Макојевић наглашава да су посебно поносни на пројекат "Светосавске учионице" који траје без престанка вецјх 16 година и ради се са децом без родитељског старања у Србији и Републици Српској.

Помагати деци, наставља он, је двосмерна улица и питање је ко више добија - деца или они који помажу.

"Бити хуманитарни радник је велика част и обавеза, али и велика одговорност. На проблеме треба одговорити на достојанствен начин да не унизимо онога ко прима ту помоћ, али да оне ко помаже да се осети да је та помоћ стигла на право место", нагласио је Макојевић.

Министар је у разговору са штићеницима дома рекао да 80 одсто криминала везано за дрогу, да дрога уништава комплетне породице, те да је то бежање од стварности.

"Дрога је вапај несрећног људског бића. Међутим, верујем да сваком може да се помогне и да свако заслужује другу шансу", рекао је Вулин штићеницима.

Извор: minrzs.gov.rs