МСП Грчке осудило читање курана и молитву у Светој Софији

-Осуђујемо читање курана и вођење молитве у присуству шефа Дирекције за верска питања Турске у Аја Софији, које је емитовано на државној телевизији у Турској, наводи се у саопштењу грчког Министарства спољних послова, јавља RIA. -Аја Софија је споменик признат од стране Унеска као светско културно наслеђе. Покушај претварања ње у џамију читајући куран у њој, као и молитве и друге радње вређа целу међународну заједницу, која би требало да на то реагује, речено је у Министарству спољних послова.

У Атини верују да то представља изазов верским осећањима хришћана широм света и свих оних који поштују наслеђе човечанства, предузето у време када треба подстицати међуверски дијалог, а не подривати га. -Позивамо Турску да пројављује понашање модерне и демократске државе и очува екуменски карактер Свете Софије, да поштује дугу традицију овог споменика, наводи се у саопштењу.

Аја Софија у Цариграду је дуже од хиљаду година била највећа црква у хришћанском свету. Након заузимања Цариграда од стране Османлија и пада Византијског царства, црква је претворена у џамију, али је 1934. г.декретом оснивача модерне турске државе Кемала Ататурка постала музеј и унета је у Списак светског наслеђа УНЕСКО-а.

Године 2016. турски председник Тајип Ердоган је рекао да ће се током муслиманског поста Рамазана сваки дан у Аја Софији читати куран. Тада су турски поступци изазвали снажно реаговање у многим земљама широм света.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ