Миомир Милинковић и његово књижевно дело

Миомир Милинковић и његово књижевно дело
Миомир Милинковић и његово књижевно дело
Миомир Милинковић и његово књижевно дело
Миомир Милинковић и његово књижевно дело

Књижевни портрет др Миомира Милинковића и Свети извори у организацији Књижевног друштва Раковица представљени су 24. децембра 2018. године у Центру за културу у Раковици. Својеврстан лирски и духовни албум духовних озарења, како можемо назвати збирку песама аутора Миомира Милинковића, на 106 страна нуди Свете изворе са којих се напаја душа и осветљава и пут наш.

О аутору, оствареном писцу и научном раднику који се бави историјом књижевности, теоријом и методиком, културом говора, говорио је др Милутин Ђуричковић, професор на Високој школи за васпитаче струковних студија у Алексинцу. Књижевни портрет ствараоца др Миомира Милинковића је допунио књижевник Велибор Јовановић који је истакао да је Миомир Милинковић човек који се не мири са досегнутим и да је његов пример свима нама како у животу не треба мировати већ непрестано стварати. Као професор, др Милинковић је важио увек за човека који је без икаквих проблема преносио знања на ученике.

Књига Свети извори је „хронотоп светлости, заправо представља пут светлости српског народа који повезује прошлост са будућим, и нама у неком садашњем тренутку осветљава пут који су наши преци уградили у зидове манастира, излили у звона древних Сопоћана, Студенице, Љубостиње, Жиче, Манасије, манастира Милешеве...,“ пише један од рецензената књиге  доц. др Мирјана Стакић.

О књизи је говорила и књижевник Зорица Зец, сарадник Информативне службе Српске Православне Цркве: -Збирка песама Свети извори, коју је технички уредио архимандрит  Јован Гардовић, има у овом стихословљу човека и песме, човека и Бога и још једну драгоценост: дате су уз песме о српским светињама и фотографије манастира и богослужбених места, те се сваки читалац, путник намерник  може зауставити и одморити, духовно нахранити и са Извора воде попити. Надахнуте и мисаоне песме одјекују,  читају се у једном даху, а будућим генерацијама могу послужити као духовни водич и оријентир у прошлости, садашњости и будућности, јер Творац свега света и Свети Сава будно нас надзиру...

O књизи Миомира Милинковића Свети извори, чији су издавачи: ИК Дабар и  ССД Соко, Вишеград-Добрунска Ријека 2018, а рецензенти: доц. др Мирјана Стакић и др Милутин Ђуричковић, извештавају књижевни кругови и црквени медији.  (http://www.spc.rs/sr/miomir_milinkovitsh_sveti_izvori)

Импозантну биографију др Милинковића публици је прочитала песникиња Даринка Бела Томић, један од стожера Књижевног друштва Раковица, док су надахнуто стихове песама читали студенткиња прве године глуме Тамара Младеновић и песници Гордана Малетић, Драгомир Ћулафић, Славка Грујичић и Радислав Јовић. Изузетно књижевно и духовно вече у организацији Књижевног друштва Раковица својим стиховима је крунисао др Миомир Милинковић. (http://www.svetknjige.net/author.php?var=76)

Велики трудбеник на књижевној сцени и неуморни прегалац у Књижевном друштву Раковица, председник, Никола Рајаковић, захвалио је свима на бескрајној подршци овом Друштву, као и на изузетној вечери која је била само још један од извора са којих се напајамо.  

Поред великог броја књижевних стваралаца и поштовалаца књиге, пријатеља и сродника, представљању књиге Свети извори и књижевном портрету др Миомира Милинковића, присуствовао је и главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве протођакон Радомир Ракић.