Мироточење Часног Крста у Саборној цркви у Андријевици

Часни крст у храму Светог архангела Михаила на Књажевцу код Андријевице промироточио је, опет, у четвртак 12. јуна 2014, на дан када Света Црква Православна молитвено слави Преподобног Исакија Далматинског.

Крсно знамење, које је донесено из Јерусалима и освећено на гробу Христовом, милост Божију је пројавило 9. марта 2009.године на празник Првог и другог обретења главе Светог Јована Крститеља, када је први пут из њега источило свето миро.

И касније се дешавало да овај Часни крст повремено мироточи, да се на њему појаве капи светог мира.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија у овом светом храму се на Крстопоклону недјељу и Крстовдан увијек служи Света Литургија.

Мироточење Часног крста је знамење љубави Божје, јер је Свето миро знак милост Божје, поручио је, поводом мироточења крста у храму Светог архангела Михаила, раније Преосвећени владика Јоаникије.

Крсно знамење храму Светог архангела Михаила приложио је г.-дин Велибор Зоњић из Облог брда код Андријевице.

Саборна црква Светог Архангела Михаила на Књажевцу, велика светиња за вјерни народ овог краја, подигнута је 1887. године у спомен на славну побједу Васојевића над Турцима, која се одриграла десет година раније на Буковој Пољани.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка