Мисионар из Москве снима серију филмова о Соловкама

Алексеј Волков, члан Одбора за мисионарски рад и катехизацију у Москви, ради наснимању серије документараца о манастиру Преображења Господњег у Соловецком манастиру. Прва епизода се појавила на интернету 3. септембра 2018. године, извештава прес служба Московског одбора за мисионарски рад и катехизацију на основу писања новинске агенције Днес.

Према писању прес службе Одбора, прва епизода се зове „Соловке. Кратка историја манастира“. Наратор је Алексеј Волков, катихета и члан горепоменутог Одбора. Већ девет година радио је као водич по Соловецким острвима (такође познатим као Соловке) и има стручно знање о сваком драгуљу руског Севера.

Алексеј Волков је снимао материјал за овај документарац у августу ове године током свог дванаестодневног путовања дуж Соловецког архипелага. У раду московском мисионару помагала је његова жена Елена, професионални телевизијски директор.

„Све у свему, имамо довољно материјала за пет филмова. Прва епизода је посвећена краткој историји манастира на Соловкама; у другом делу говориће се о манастирским црквама и другим концима и грађевинама; трећа епизода зваће се `Свети Зосима, Саватије, Герман и Свети архијереј Филип Количев`,;четврти део, `Језера и канали Соловке`. Касније намеравамо да објавимо још два документарца, и то `Соловке кроз очи детета` и `Чудесни Анзер`,“ Волков је пружио ове информације у интервјуу који је дао агенцији Днес.

Трајање видеа је двадесет минута. Прва епизода се може погледати на овом линку: https://www.youtube.com/watch?

Ова серија није први рад овог катихете из Москве. Алексеј Волков, заједно са уредништвом мисионарског медијског пројекта ВПравославии („У православљу“), створио је кратак филм о новомученици Великој војвоткињи Јелисавети Романовој. 18. јула била је 100-годишњица њеног мучеништва. Епизода је објављена на званичном Јутјуб каналу ВПравославии 16. јула 2018, два дана пре значајне годишњице.

Извор: Православие.ру (са енглексог Инфо служба СПЦ)