Митрополит Порфирије: Истрајте у литијама и молитви до краја

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубаљански г. Порфирије предводио је деветнаесту „Интернет литију“ која се пружила вирутелним простором настављајући на свој начин протест против дискриминаторног Закона о слободи вероисповести и правном полужају верских заједница.

„Ми који смо у Цркви увек смо људи мира, проповедамо реч Божју и сваког дана молимо се за мир у целом свијету и то није фраза“, рекао митрополит Порфрије додавши да је то израз етоса Цркве. „Господ Исус Христос је Бог мира“, рекао је Митрополит.

„Владику Јоаникија познајем више од четрдесет година још док смо били студенти, не теологије, и док смо живели у Студентском граду“, присетио се Загребачко-љубљански митрополит додавши да је Бог учинио да им се путеви, не укрсте већ споје.

Митрополит Порфирије је нагласио да ово утамничење засигурно није поколебало владику Јоаникија. „Сигуран сам да га је посетио Господ Христос у ћелији“, наглашава Митрополит који је и први међу православним епископима у Хрватској.

Он је обаснио да се све, па и ово страдање, дешава по Божјем допуштењу. „Владици Јоаникији се још више прочистила мисао о томе да треба још више истрајатати – не у бунту и протесту него у литији тј. молитви“, рекао је владика Порфирије нарочито нагласивши да је важно што су литије задржале свој изворни молитвени карактер.

„Бог нас неће питати шта нам раде други људи већ шта ми радимо другима“, рекао владика Порфирије. „Сигуран сам да су литије најбољи могући Богом дати начин јер су оне молитва“, поручио је митрополит Порфирије.

„Важно је веома да имамо духовно рукодеље, да не дозволимо да мислимо емоцијама, али ни да нам ум буде отуђен од срца. Да мислимо умом из срца тј. умом и срцем кроз Христа“, закључио је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије.,

Извор: Митрополија црногорско-приморска