Митропилит Амфилохије служио на Кључком Тавору на Бјеласици

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин  Амфилохије служио је данас са свештенством Свету архијерејску литургију у цркви Преображења Господњег на Кључком Тавору, на Бјеласици.

У служби су учествовали монаси и монахиње из два манастира у Речинама – женског, Светих Кирила и Методија и мушког, Пресвете Богородице Јерусалимске, као и бројни вјерници из Колашина и околине, и других мјеста.
Храм је опходила и Преображењска литија, а Митрополит Амфилохије је обавио благосиљање славског колача и традиционално освећење преображењског грожђа.

„Нека је благословен Господ, и Црква Божја, што су нас удостојили на данашњи дан да благосиљамо и грожђе, да благосиљамо вино које Божјом заповијешћу узимамо и, призивајући Духа Светога, заједно са хљебом пшеничним претварају се у Тијело и Крв Христову“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи.

„Међу овим гроздовима, благословеним овдје на Кључком Тавору, има и гроздова са оне Свете лозе Светога старца Симеона Мироточивога из манастира Хиландара. Благословом стараца хиландарских прије неколико година удостојио сам се да донесем неколико омладака са лозе светосимеоновске и да их посадимо поред храма Васкрсења Христовог у Подгорици, поред пирга Светога Симеона Мироточивог“.

„То нам је дар Светога Симеона, на благослов Подгорице, престонога града и читаве Црне Горе. Ми Светог Симеона подарили Светој Гори, Хиландару, српском роду и народу, а Света лавра хиландарска нам ево враћа ту Светињу, не би ли се и ми преображавали и духовно рађали и препорађали“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након богослужења, на оближњем гумну је одржана традиционална манифестација „Пјесничко преображење“, уз учешће пјесника и народних гуслара.

Преображењско саборовање на Кључком Тавору настављено је уз пјесму и весеље, уз послужење за све присутне.

У манастиру Светих Кирила и Методија организован је славски ручак за све учеснике сабора.

Црква Преображења Господњег, која је вјерна копија срушене ловћенске цркве Светог Петра Цетињског, освештана је 2005. године. И она, као и оба манастира у Речинама, подигнута је трудом и љубављу бројних вјерника, посебно архимандрита Јоила (Булатовића), родом из Речина који се неколико година раније вратио у свој родни крај, послије више година послушања у Острогу, гдје је био чувар кивота Светог Василија Острошког.

Отац Јоил сада је игуман мушког манастира Пресвете Богородице Јерусалимске, док је у женском манастиру настојатељица монахиња Петра. 

Отац Јоил духовник је обје монашке обитељи.

Речине су последњих година постале познато поклоничко мјесто, гдје долазе ријеке вјерника жедних духовне утјехе и Божје благодати.
Митрополит Амфилохије данас је посјетио и манастир Дуга Морачка.

Извор: Митрополија црногорско-приморска