Пети европски католичко-православни форум у Паризу

Пети европски католичко-православни форум у Паризу
Пети европски католичко-православни форум у Паризу
Пети европски католичко-православни форум у Паризу
Пети европски католичко-православни форум у Паризу

Српску Цркву представљао Митрополит загребачко-љубљански Порфирије

Од 9-12. јануара 2017. године заседао је 5. европски католичко-православни форум на тему „Суочавање Европе данас са страхом од тероризма који изазива фундаментализам и вредношћу људског бића и верском слободом“, одржан у Паризу, окупљајући представнике помесних православних Цркава европског региона и Савет европских католичких бискупских конференција. Митрополит сасимски Генадије (Васељенска Патријаршија) и Архиепископ естергомско-будапештански Петер кардинал Ерде копредседавали су форумом.

По благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе (ОСЦО) Московске Патријаршије, представљао је Руску Православну Цркву. Међу учесницима је био  и архимандрит Филарет (Булеков), потпредседник ОСЦО.

На састанку се разматрала стање са верским заједницама у Европи у контексту изазова који суочавају данашње европско друштво, као и теме као што су људско достојанство и верска слобода, проблеми фундаментализма и тероризма, улога државе и Цркава у одржавању стабилности и солидарности у друштву.

Митрополит волоколамски Иларион одржао је предавање  „Кршење верских права и слобода: нетолеранција, дискриминација и прогон“, истакавши да се форум одржава у контексту напретка постигнутог у католичко-православним односима. Као што је он истакао, важан догађај је био састанак Патријарха московског и све Русије Кирила и папе Фрање у Хавани 12. фебруара 2016. године, што је отворило нову страницу у историји православно-католичког општења.  Према Митрополиту Илариону, Мешовита комисија за вођење теололошког дијалога између Православне Цркве и Римокатоличке Цркве постигла је значај успех на 14. пленарној седници прихвативши важан документ – „ Саборност и првенство у првом миленијуму: на путу заједничког схватања служења јединству Цркве“.

У свом обраћању Митрополит Иларион је говорио и о правима и слободама хришћанских заједница у Европи, на Блиском истоку, у Африци и Украјини.

***

Први Европски католичко-православни форум одржан је 2008. године, а иницирали су га Надбискуп естергомско-будимпештански Петер кардинал Ерде и тадањи Епископ бечки и аустријски Иларион (сада Митрополит волоколамски).

Извор: Московска Патријаршија –ОСЦО (превод – Информативна служба СПЦ)