Митрополија аустралијско-новозеландска: Помоћ угроженима

Митрополија аустралијско-новозеландска: Помоћ угроженима
Митрополија аустралијско-новозеландска: Помоћ угроженима
Митрополија аустралијско-новозеландска: Помоћ угроженима
Митрополија аустралијско-новозеландска: Помоћ угроженима

Да је катастрофална поплава која је погодила Србију и Босну јако дирнула исељенике у Аустралији сведочи чињеница да се новац скупља на све стране. Поред Српске православне цркве, Амбасаде Србије и многе организације и појединци су узели учешћа да се помогне унесрећеним људима, али и у санирању последица које ће поплаве оставити иза себе.

Већ је прикупљено преко пола милиона долара а акција ће и даље трајати, те ће сигурно премашити цифру од милион долара. О томе ће бити речи ускоро у посебном прилогу а ми смо се овог пута затекли на пикнику који је у Мелбурну организовала SСОYА – Српска православна омладина Аустралије. Тачније најзаслужнији за овај подухват су Марија Вукоје у улози организатора и Горан Гамбиоза један од оснивача СОYА 2008. године који је читав дан провео за роштиљом.

Дакле, у суботу, 24. маја, SОYА је организовала Хуманитарни роштиљ у парку поред реке Yарра у самом центру Мелбурна. Роштиљ је организован искључивим са циљем да се прикупи што већа сума новца за помоћ свом народу у отаџбини, угроженом катастрофалним поплавама.

Вест о роштиљу се брзо проширила па су многи прискочили да помогну. Позната месара „Дунав" из Спрингвале-а донирала је 100 кг меса, а пекара „Црyстал" шест џакова хлеба и кифли.

Акција је покренута преко друштвене мреже Фацебоок и позиву се одазвало преко 100 људи. Иако је на прагу зима, те суботе је био баш леп и сунчан дан.

Након неколико сати роштиљу су се придружили и ћланови бајкера са Балкана. И они сами су организовали прикупљање помоћи тако што су возили кроз град Мелбурн и сакупљали прилоге. Њихово присуство је увеличало и улепшало пријатну атмосферу.

Као гости појавили су се и чланови Руске омладинске организације као и многи пријатељи и колеге са посла других нација. Сви су дали своје прилоге са жељом да помогну људима на другој страни света. На крају дана је саопштено да је прикупљено 5.150 долара па је са претходним прилозима СОYА донирала преко 7.700 долара.

Како нам рекоше неће стати на овоме већ ће се акција и даље одвијати.

Свештенство Сиднеја окупило се са члановима Српске православне омладинске организације "СОЈА" и локалним парохијанима у храму Светог Луке у Ливерпулу у недељу, 25. маја 2014. На иницијативу СОЈА-е најпре је у 18:00 часова служен акатист Пресветој Богоридици и молепствије за избављење од поплава и временских непогода које су погодиле српске земље а затим је протојереј-ставрофор Србољуб Милетић окупљеној омладини одржао предавање на тему "Свети Ћирило и Методије".

Исте вечери у Ливерпулу је одржан и састанак свештенства сиднејског намесништва на коме је архијерејски намесник протојереј-ставрофор Миодраг Перић упознао братију са развојем ситуације у свим парохијама у вези са прикупљањем и слањем помоћи погођеним крајевима Србије и Републике Српске.

До сада није било никаквих посебних акција за сакупљање средстава већ су се само примали прилози у току редовних богослужења. Верни народ широм Аустралије па тако и у Сиднеју широкогрудо се одазвао на помоћ и свештеници су са великим поносом и љубављу говорили о дирљивм примерима пожртвовања и међу најугроженијима и у нашем окружењу.

У Црквеној општини Свети Никола у Блектауну сакупљено је преко дванаест хиљада ($12000), у Црквеној општини Свети Георгије у Кабрамати преко шеснаест хиљада ($16000), као и у свим осталим храмовима у просеку око четири до пет хиљада ($4-5000). Прва помоћ у износу од $15 000 већ је у току недеље директно достављена Епархијама ваљевској, зворничко-тузланској и баљалучкој. Наменски рачун који је Митрополија отворила пуни се прилозима са разних страна, а помажу се и други фондови који су тражили помоћ од Цркве.

При цркви у Кабрамати припремљена су и три велика контејнера којима ће се доставити материјална помоћ у виду конзервиране хране, средстава за хигијену, пелена и других потрепштина за бебе, децу и одрасле. Једна од важнијих ставки на листи потреба су алати јер је у крајевима који су највише погођени бујица однела и средства за рад.

СОЈА је такође сакупила одређена средства, о процесу сакупљања у Сиднеју и другим аустралијским државама присутне је известила гђица Анђела Остојић, координатор СОЈА-е за Нови Јужни Велс.

Најављен је и велики скуп у Српском центру Бонириг који ће се одржати у Духовски понедељак, 09. јуна, који је у НЈВ државни празник и нерадни дан па се очекује велики одзив народа. У међувремену се наставља акција сакупљања прилога у свим храмовима, као и путем директних уплата на рачун. Митрополија за циљ има да се ова акција настави и када вести о поплави више не буду актуелне у медијима и када се очекује да почетни општи ентузијазам полако спласне.

Поред акција за помоћ пострадалима у поплавама отац Миодраг обавестио је присутне и о важним одлукама свештеничког братства сиднејског намесништва донесеним на састанку у Александрији 15. маја 2014. године. Као што је раније најављено наставиће се са духовним вечерима и предавањима по угледу на великопосна предавања, с тиме што ће се ван поста одржавати једном месечно и трајаће до децембра. У сарадњи са СОЈА-ом за омладину ће се организовати предавања на енглеском језику а теме, предавачи и локације биће установљени према одлукама и жељама омладине. Омладински семинар сиднејског намесништва биће одржан 25,26. и 27. децембра а свештеничко братство спонзорисаће долазак угледног духовника из Отаџбине који ће бити главни предавач.

За прво, јунско, предавање и духовно вече одлучено је да се прикључимо предавању које већ организује братство Светог Владике Николаја а које ће 15. јуна 2014. у цркви Светог Саве у Флемигтону одржати чувени архимадрит Алексеј из Преображењског манастира у Бомбали, Руске Заграничне Православне Цркве. Отац Алексеј говориће на енглеском језику о Светом Владики Николају Охридском и Жичком. О другим детаљима у вези са предстојећим предавањима јавност ће бити благовремено обавештена од стране свештеничког братства.

По налогу Његовог Преосвештенства Епископа Иринеја, широм Аустралије и Новог Зеланда, у свим храмовима Митрополије сакупља се новац за помоћ народу страдалом у поплавама.

Ради се на отварању жиро рачуна на који ће се моћи уплаћивати прилози из Аустралије на који ће своје донације упутити све Црквене општине и Мисионарске парохије, као и сви појединци. За сада се прилози могу предати у свакој цркви.

Више у разговору са Оцем Миодрагом Перићем.

Митрополија аустралијско-новозеландска Српске Православне Цркве основала је
ФОНД ЗА ПОМОЋ ПОСТРАДАЛИМА ОД ПОПЛАВА и отворила наменски банковни рачун
Flood Relief Appeal за уплате прилога за помоћ од поплава унесрећеном народу нашем у Републици Србији и Републици Српској.

Bank: Westpac Bank
Branch: Pagewood, NSW
Acc. Name: Metropolitanate of Serbian Orthodox Church of Aus&NZ Flood Relief Appeal
BSB: 032 257
Acc Number: 423232
No bank fees

На овај рачун се уплаћују сви до данас сакупљени и сви будући прилози парохија, организација, удружења, предузећа и појединаца широм Аустралије и Новог Зеланда.

Циљ основаног Фонда је ДОСТАВА ХИТНЕ ПОМОЋИ. Помоћ ће бити достављена преко Епархија наше Цркве на најугроженија подручја која су пострадала. Пошто Црква није ограничена државним границама ово је начин да помоћ буде правилно и равномерно распоређена и у Србији и у Републици Српској, и шире, где је најпотребније.

Поред акција које се спроводе кроз све парохије широм Аустралије и Новог Зеланда, Митрополија поздравља и помаже и све друге хуманитарне акције за прикупљање помоћи пострадалима од поплава у Србији, Републици Српској и региону. Поред помоћи која се од првог дана сакупља у свим храмовима, наше свештенство и верници се организују и сакупљају помоћ и кроз друга удружења и заједнице, од спортских преко омладинских и еснафских до завичајних.

Поред преко потребне материјалне помоћи важно је не заборавити и молитвено се сетити наших ближњих који су у тешкој ситуацији. Молитве за спас пострадалог народа наставиће се на свим редовним молитвеним сабрањима у свим храмовима широм Митрополије.

Саборни молебни служиће се:

1. У недељу 25.05.2014. у 18:00 часова у храму Светог Луке у Ливерпулу (сво свештенство Сиднеја и Новог Јужног Велса)

2. У среду, 28.05.2014. од 19:00 часова у храму Светог Архиђакона Стефана у Кизбороу (сво свештенство Мелбурна и Викторије)

3. На Духовски понедељак (NSW Public Holiday – Queens Birthday) 09. 06. 2014. у 13:00 часова у Српском Центру у Бониригу на великом Хуманитарном Пикнику за Помоћ Поплављенима (сво свештенство из Сиднеја)

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландкса