Митрополија црногорско-приморска помаже ромску популацију

-Православна Митрополија црногорско-приморска је активна у својој помоћи ромској популацији у оквиру многобројних манифестација и хуманитарних акција. Ријеч је о помоћи у одјећи и обући сиромашним ромским породицама, не само у Подгорици већ и у Пљевљима, гдје је наша Митрополија помогла великом броју Рома. Ту је и помоћ у храни а неке ромске породице су и корисници народних кухиња, казао је за Радио Светигору Иван Тоскић, копрезидент Европске уније Рома и директор Демократског ромског центра, поводом међународног Дана Рома.

Иван Тоскић уједно је и уредник емисије ,,Траг душе“ која се емитује на таласима овог васељенског радија.

-Ја као православни Ром мислим да је наша вјера најљепша у свијету. У том циљу ја и моја супруга превели смо књигу Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија Нема љепше вјере од хришћанске на ромски језик и надамо се да ћемо крајем маја, када, ако Бог да, престане ова пандемија корона вируса, представити и ову књигу намијењену прије свега младим Ромима, каже Тоскић.

Дан Рома се обележава 8. априла и представља дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају. Службено је проглашен 1990. године у мјесту Сероцк у Пољској, месту четвртог Свјетског ромског конгреса Међународне ромске уније (IRU), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду крај Лондона од 7. до 12. априла 1971. године. На том је конгресу донесена одлука о ромској химни за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем (Идем, идем) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.

Извор: Митрополија црногорско-приморски