Митрополија представила документ који потврђује да је држава сматрала Цркву власником имовине

-Није тачно да је црквена имовина била уписана на државу у било ком историјском периоду, рекао је 10. марта 2020. године протојереј-ставрофор Велибор Џомић на прес конференцијикоја на тему „Уписи православних  цркава, манастира и црквеног земљишта у Катастар непокретности“ у подгоричком Прес центру. Он је направио кракат преглед законске регулативе која је уређивала ту област.

-Данас се дискриминаторно проглашавају за незаконите само уписи Митрополије црногорско-приморске и Православне Цркве у Црној Гори“, рекао је на крају прегледа релевантних прописа протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Посебно је приметио да се „ових дана врши врло специфична активност у Управи за некретнине, која није примјерена редовној процедури, ради спровођења овог Закона“, додавши да постоје озбиљне индиције и основана сумња да су уништена решења и премери из предмета који се тичу Митрополије црногорско-приморске. -Уколико се то испостави као тачно бићемо приморани да поднесемо кривичне пријаве, рекао је протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Адвокат Драган Шоћ представио је документ који показује да је држава још у време комунистичког режима јасно препознавала да је Црква власник имовине коју садашња власт жели отуђити. -Тај документ су донијели идеолошки, а у неким случајевима, и биолошки очеви људи који се данас залажу за отимање православних светиња, закључио је адвокат Драган Шоћ, некадашњи министар правде Републике Црне Горе.

 

Извор: Митрополија црногорско-приорска