Митрополит Амфилохије: Без духовног и моралног препорода нема спаса Црној Гори

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је да се наше домаће слугерање клањају лажној Европи.

„Није то Европа, Европа смо ми. Ми смо коријен Европе. Јелада, Атина и ови балкански простори – ту се родила Европа. Ови простори су јој дали и име, крстили је“, рекао је Митрополит Амфилохије након Свете литургије, коју је јуче са свештенством служио у цркви Светог Николе у селу Лијешти у Кучима.

Он је рекао да је садашња Европа посуновраћена Европа и да не служи на част дијелу Црногораца који се у име људсих права, интереса и свега другога, намјесто да остану вјерни свему ономе чему је Црна Гора била вјерна вјековима, као пузавци клањају таквој Европи.

Митрополит Амфилохије је НАТО пакт назвао тоталитарном милитаристичком организацијом, реквши да није било горе организације те врсте откад постоји свијет.

„Узме ти образ, узме ти душу, узме ти морал, узме ти земљу, отрује ти воду и још треба да му кажеш ‘хвала ти, да ти се клањам. Ти си мени спаситељ и избавитељ'“, казао је он.

Владика је рекао да без духовне обнове нема напретка, јер духовна обнова претходи сваком другом напретку и препороду.

„Подсјећам ове наше главаре, и једне и друге, да без духовног и моралног препорода нема спаса Црној Гори. Иначе, остаће све – сјаши курта да узјаше мурта. А од тога вајде нема“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско-приморска