Митрополит Амфилохије богослужио у Дупилу - Црмница

Митрополит Амфилохије богослужио у Дупилу - Црмница
Митрополит Амфилохије богослужио у Дупилу - Црмница
Митрополит Амфилохије богослужио у Дупилу - Црмница
Митрополит Амфилохије богослужио у Дупилу - Црмница

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 19. септембра 2017. године, на празник Чуда Светог архангела Михаила у Хони, са свештенством свету службу Боију у цркви Светих архангела у селу Дупило у Црмници.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је казао да Литургија није само наша и да у њој не учествујемо само ми. -Него у њој учествују ангели и архангели, херувими и серафими… Ми на њихов начин служимо Богу. Они вјечно служе око престола Божјег и поју ону пјесму: Свет, свет, свет Господ Саваот, пуно је небо и земља славе Његове, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да се од небеских сила исто тако ми учимо како да овдје на земљи живимо. -Обично се каже за свете подвижнике пустињаке да су небески људи, а земаљски анђели. Монаси када се монаше, онда они примају ангелски чин. Прихватају да непрекидно, дан – ноћ служе живоме Богу и само Њему јединоме да се клањају. А то је призив свих хришћана, али монаси то посебно примају на себе, тај Божји дар, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних митрополит Амфилохије је служио парастос оснивачима, упокојеним добротворима, приложницима и свештенослужитељима овог храма, знаменитом црмничком војводи Машу Ђуровићу, чији земни остаци почивају пред овом црквом и седамдесетдвојици Дупиљана опјеваних у „Горском вијенцу“, који такође почивају под сводовима ове светиње.

Потом је Владика благосиљао славски колач и освештао обновљену зграду некадашње основне школе у којој ће бити трпезарија-гостопримница. На крају данашњег саборовања у Дупилу приређена је славска трпеза хришћанске љубави. Овом службом званично је почела обнова древног манастира Светих мироносица, који се налазио у овом селу све до времена османске окупације ових простора.

Извор: Митрополија црногорско-приморска