Митрополит Амфилохије богослужио у Колашину

Митрополит Амфилохије богослужио у Колашину
Митрополит Амфилохије богослужио у Колашину
Митрополит Амфилохије богослужио у Колашину
Митрополит Амфилохије богослужио у Колашину

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 28. јануара 2018. године са свештенством свету службу Божју у цркви Светог великомученика Димитрија Солунског у Колашину. У литургијској беседи након читања Јеванђеља рекао је да се, попут Христових ученика, око Господа већ преко две хиљаде година окупљају хришћани, а посебно деца.

-Ми и прослављамо управо ту и такву дјецу, Божју дјецу, какав је био и наш отац Свети Сава, који је још као мали заволио Господа и који је из те љубави према Господу оставио царски двор и отишао за Њим, казао је Владика и додао да се Светио Сава највише прославља у Црној Гори.

-Овдје има и оних који имају пост Светога Саве. На Дурмитору има оних који су Светога Саву прослављају као породичну крсну славу. А посебно је Свети Сава школска слава, био и остао. Нажалост, овдје код нас у Црној Гори су послије Другог свјетског рата забранили Светог Саву као школску славу, па су намјесто Светог Саве увели Јосипа Броза и његове следбенике које и дан-данас по школама прослављају. Али ми настављамо да славимо најбољега из нашега рода - Светог Саву и учимо се да идемо оним путем којим је он ходио“, поручио је митрополит Амфилохије.

На крају Литургије Владика је рекао да је у Колашину посебно потребно поменути патријарха Гаврила Дожића, исповедника Цркве Божје. -Бојим се да ми понекад њега заборављамо. А он је наследник Светога Саве, једини одавде из овога краја, од Роваца и двије Мораче и из Колашина. Још овдје му нијесу дали ни улицу. А прва улица у Колашину треба да буде патријарха Гаврила Дожића. А биће, ако Бог да, кад мало и ми духовно сазримо… Патријарх Гаврило је једна изузетна личност у историји нашег народа, казао је митрополит Амфилохије.

Потом су деца полазници веронауке при овом храму извела Светосавски програм.

Извор: Митрополија црногорско-приморска