Митрополит Амфилохије богослужио у Куску

Митрополит Амфилохије богослужио у Куску
Митрополит Амфилохије богослужио у Куску
Митрополит Амфилохије богослужио у Куску
Митрополит Амфилохије богослужио у Куску

На празник Светог апостола и архиђакона Евпла, Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је свету Литургију у дому породице Владимира Кадагандома у граду Куско у Перуу.

Саслуживали су јеромонах Рафаило (Чепрњић), протојереј-ставрофор Драган Митровић и протођакон Владимир Јарамаз. У току свете службе Владика је крстио Едуарда Хербер Валегу, који је док је био у Римокатоличкој цркви вршио дужност ђакона. Митрополит Амфилохије му је на крстењу дао име Евпло по светитељу кога је Црква тог дана славила.

Владика се на крају Литургије обратио пригодном беседом: -Данашња Литугија је велики благослов за дом Владимира Кадагандома. Дом Божји од данас постаје овај дом. Благослов Божји за све чланове ове породице, нарочито на оне који су примили свето крштење. Велики је то благослов и за овај град и сав народ који живи у њему. Јер, ови свети дарови су принијети за све и за сва, за једну, свету, саборну и апостолску Цркву и за сву васељену, казао је Митрополит црногорско-приморски и додао је да је жртва Христова – жртва за спасење света.

-Ми свједеочимо ту Христову жртву и проповиједамо Господа на свим земаљским језицима и призивамо све народе да се крсте у име Оца и Сина и Духа Светога да држе све оно што је Господ заповиједио. А Он нам је обећао да ће бити са нама у све дане до свршетка свијета и вијека, објаснио је митрополит Амфилохије и поручио:

-Ово је и за мене велики Божји благослов што ме је Бог удостојио да дођем у ову древну земљу, међу овај древни Божји народ и да овдје служим ову службу Божју заједно са вама. И да добијем моје кумове: Владимира, Анастасију, Рафаила и Евпла. Нека Бог благослови и подари свако добро, и земаљско и небеско, свима житељима овога дома, здравље душе и тијела. И благослов Божји да почива на овоме граду и свему народу у њему, закључио је митрополит Амфилохије који је дан раније у Куску, древној престоници Инка, крстио вишечлану породицу Кадагандом у чијем дому је служио свету Литургију.

протођакон Владимир Јарамаз, Рајо Војиновић

ИЗвор: Митрополија црногорско-приморска