Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуга

Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуга
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуга
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуга
Митрополит Амфилохије богослужио у манастиру Дуга

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 18. марта 2017. године са свештенством у манастиру Дуга Морачка свету службу Божју са парастосом жртвама Мартовског погрома из 2004. године на Косову и Метохији.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да се на пустим, усамљеним мјестима догађа најдубљи сусрет између Бога и човјека. -Већ у Старом завјету се помињу такви, да их назовемо – пустињаци. Такав је посебно био Свети пророк Илија. Такав је био и пророк Самуило. Такав је био и пророк Мојсије, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је након њега у пустињи живио Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи. -Господ се такође повукао у пустињу, на Гору кушања, прије него што је изашао на Своју проповијед, да свједочи Своју благу вијест, подсјетио је Владика и додао да су у пустињи задобијена најдубља знања и богопознања. Казао је да то свједочи сва историја рода људскога, а нарочито историја Цркве Божје.

-Свети Божји људи, сваки од њих, и ако је живио у мјестима многољудним, у дубинама је био пустињак, казао је митрополит Амфилохије и као примјере из нашег светосавског рода навео је Петра Другог Ловћенског Тајновидца и Светог Николаја Охридског и Жичког.

-Сусрет са Богом се не задобија у вреви и галиматијасу овога свијета. Задобија се када се сам човјек срете са самим Господом, казао је он.

Говорећи о Мартовском погрому на Косову и Метохији из 2004. године, он је казао да тај страшни догађај подсјећа на Вартоломејску ноћ. -Данас се сјећамо њиховог мучеништва и разорених и уништених преко 150 храмова, од којих су били десетине храмова из Средњег вијека. Кроз вјекове су успјели да опстану, а сада су уништени, казао је Владика.

Владика је нагласио да се све то дешавало уз присуство најмоћније војске свијета која је тамо дошла да наводно донесе мир. -А у ствари, она је била та која је помогла и подстакла то крвопролиће. Та армада, ево, наставља исто то у Украјини. И тамо подржава братоубилаштво са својих интереса, а исто тако и у Азији, одакле по први пут у историји крећу стотине хиљада избјеглица са својих древних огњишта, закључио је митрополит Амфилохије.

У току Литургије владика Амфилохије је у презвитерски чин рукоположио ђакона Милоша Лучића, који ће убудуће обављати дужност пароха кучко-братоножићког.

Извор: Митрополија црногорско-приморска