Митрополит Амфилохије: Будимо дјеца вјечне свјетлости

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Задушнице са свештенством свету службу Божју у храму Свете Петке Римљанке манастира Светог Јована Владимира у селу Курило у Зети.

У току Литургије Владика је рукоположио ђакона Златка Васића у презвитерски чин. Он ће убудуће свештеничку службу вршити управо у Зети.

Новом свештенику Цркве Божје митрополит Амфилохије је пожелио да буде достојан наследник великих зетских апостола и презвитера, да сије сјеме истине Божје, да проповиједа Јеванђеље Христово, да истину Божју носи у себи, да је свједочи и да је другима показује.

Након причешћа вјерних Владика је са свештенством поводом Задушница служио парастос хришћанима упокојеним с надом на васкрсење и живот вјечни. У архипастирској бесједи он је рекао да човјек није биће створено за смрт него за живот вјечни. -Човјек није рођен за смрт, за пролазност, за ништавило. Човјек је по природи бесмртно биће. Гријех је онај, као отуђење од Бога и вјечнога живота, што нас одводи у њедра смрти, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је ријеч Божжја дародавац живота и, посебно, вјечнога живота. -Адаму и Еви је речено да ће умријети уколико не буду слушали ријеч Божју. Заиста, погазили су заповијест Божју, отуђили се од Бога као хљеба живота, као хране живота. И онда су рачунали, као што и данас безбројни људи сматрају, да је ова земаљска храна једина храна којом се људи хране и да је овај кратки земаљски живот једини живот ради кога се човјек рађа, казао је владика Амфилохије.

Владика је додао да Бог није тако хтио и није само за то створио човјека. -Него је Он, који је вјечни живот, ту клицу вјечнога живота уградио у свеукпну своју творевину, казао је Владика. Он је рекао да све на земљи пролази кроз тајну смрти да би задобило вјечни живот. -Зато Црква има Задушнице, не случајно увијек испред великих постова. Ево сад се припремамо за Васкршњи пост, припремамо се за Васкрс, да примимо ту највећу тајну Христовог васкрсења, да се освијетлимо том свјетлошу и постанемо дјеца вјечне свјетлости, а не дјеца таме, поручио је Владика.

Извор: Митрополија црногорско-приморска